-Čini mi se da sada predsjednik Josipović i Perkovićev odvjetnik Nobilo napadima na suca Turudića, koji je odlučio da Perković bude izručen, prave pritisak na Vladu da SOA- prihvati zahtjev za financiranjem spomenute obrane – smatra Željko Peratović.


Smatra da su Nobilovi motivi financijske ali i političke prirode.

U prvom redu su to financijski motivi jer je odvjetnik Nobilo navikao da država obilato financira njegove obrane (slučaj Blaškić) i da ga država na sve druge načine podržava kako bi lagodno mogao primjenjivati svoje pravno znanje i vještine za koje neki pravni analitičari drže da i nije baš na nekom nivou, usuprot do sada prevladavajućoj medijskoj slici. Nadalje, svakako da je prisutan i motiv, odnosno ucjena da sadašnja RH preuzme teret odgovornosti za teška kaznena djela koje su činile tajne službe bivše SRH,  a koja su osuđena Rezolucijom Vijeća Europe i saborskom Deklaracijom o osudi zločina bivših komunističkih režima – ističe Peratović u razgovoru za Hrvatski dom.

Jedan od povoda, sudeći prema Peratovićevim tvrdnjama, je i pitanje pravnog sljedništva nekadašnje KPH.

-Odvjetnik Nobilo, njegov otac i klijent Perković bili su dio tog sustava koji je činio te zločine, pa je to i osobni motiv kojim štite sami sebe na račun današnje Hrvatske koja je do sada tek deklarativno, što znači da spomenute Rezolucija i Deklaracija nisu i u stanovitom smislu sada kad smo članica EU i pravno obvezujuće, osudile spomenute zločine. RH jest pravni sljednik SRH. Neki se plaše da bi žrtve spomenutih zločina po toj tezi dobile pravo na odštetu od sadašnje države, pa niječu tu činjenicu o sljedništvu. No, da se nije radilo o spinu aktualne Vlade kako ustavnim promjenama želi ukinuti zastaru za te zločine, oni su mogli biti procesuirani u Hrvatskoj što bi nam u svakom pogledu donijelo više koristi, nego što će predstavljati takozvana odšteta obiteljima žrtava. Na koncu, većina sudionika u ovim raspravama zaboravlja da je glavni cilj “funkcioniranja institucija sustava” u ovim slučajevima upravo pravo žrtve da dobije zadovoljštinu prije svega moralnu, a potom i financijsku – smatra Peratović.

Prokomentirao je izmjene optužnice protiv Josipa Perkovića.

-Očito postoje neki novi elementi do kojih je došlo njemačko tužiteljstvo koji se predmetom Đureković bavi izuzetno pedantno kako i priliči zemlji u kojoj je odavno propisano da nema zastare za ubojstvo, a preko devedeset posto slučajeva se riješi osuđujućim presudama. Neriješena ubojstva hrvatskih, pa i drugih emigranata iz bivše SFRJ u Njemačkoj svakako ne idu u prilog težnji njemačkog represivnog i pravosudnog sustava da budu još učinkovitiji nego što jesu, pa su dali sve od sebe da okončaju tu priču – istaknuo je Peratović.

Uvjeren je da Perkoviću i Mustaču prijeti doživotna zatvorska kazna.

-Svejedno mu prijeti doživotan zatvor jer ni njegov suradnik Krunoslav Prates koji je osuđen na tu najtežu kaznu u Njemačkoj nije bio u garaži kad je ubijen Đureković. Takva kazna je propisana i za Mustača koji je hijerarhijski bio iznad Perkovića, a vjerojatno nije bio u toj garaži niti ga za to itko tereti. Potpuno su netočne tvrdnje, koje se prenose hrvatskim medijima, a potekle su od dopisnika Deutsche Wellea Srećka Matića da Mustačeva optužnica ne znači za eventualno dokazanu krivnju kao kaznu doživotni zatvor – navodi Peratović.

Peratović također navodi da se odvjetnik Nobilo do sad, i unatoč najavama, nije previše angažirao na Perkovićevoj obrani.

-Kako sam osobno informiran od krugova bliskih tužiteljstvu i sudu, odvjetnik Nobilo, nasuprot svojim izjavama kako će predložiti 50-ak svjedoka obrane i razne materijalne dokaze, do sada to nije učinio. Vjerojatno iz taktičkih razloga, a bojim se da mu obrana u tom smislu i nije osobita. Sjetimo se samo kako je pravio frku oko navodnog Sindičićevog nijekanja izjave koje je dao na suđenju Pratesu da bi se pokazalo da Sindičić nije povukao svoj iskaz koji je teretio Pratesa i Perkovića – istaknuo je Peratović.

Nedovoljan Nobilov angažman ocjenjuje nedostatkom novca, ističući kako je problem u Vladi.

-Ako pak Vlada, odnosno SOA, odobri državno financiranje Mustačeve i Perkovićeve obrane, moguće je da će se njihovi njemački odvjetnici više potruditi, pa bi sama suđenja ili objedinjeno suđenje moglo biti napetije. Svejedno ne vjerujem u pozitivan ishod za optuženike – navodi Peratović.

>>Je li Vlada odobrila kredit SOA-i zbog financiranja Perkovićeve obrane?

Osvrnuo se i na razloge zbog kojih je slučaj Zdravka Mustača duboko  u sjeni Perkovićevog slučaja.

-Slučaj Zdravka Mustača je bio u sjeni Perkovićeva iz više razloga. Prije svega Perković je nastavio biti aktivan ne samo na formalnog nego i stvarnom poslu kakav je radio u bivšoj državi, pa je stoga bio i više u središtu pažnje. Ali, čini se da javnost nije imala pojma o Mustačevim zakulisnim vezama koje su njega ostavljale u uvjerenju da nikada neće biti izručen jer je on svoju kuću prepisao na suprugu tek koji dan ranije nego je sud odlučio da ga se izruči. Postoje i druge indicije, da je zapravo Mustač imao veći utjecaj na izvršnu vlast da ga se štiti od izručenja nego što je to imao Perković, pa i je i zbog toga njegov slučaj bio u sjeni – istaknuo je Željko Peratović.

Konradiktornost i lošu informiranost o ovom slučaju u samoj Hrvatskoj ocjenjuje snažnim utjecajem udbaških struktura na vlast i medije.

-Tomu je tako jer je još uvijek prisutan snažan utjecaj udbaških struktura kako na vlast, a tako i na mainstream medije u Hrvatskoj. Potpuno je nelogično, a i štetno za zdravlje nacije da mediji ne potiču na suočavanje s tim mračnim dijelom naše prošlosti dok su s druge strane, istina većina njih zbog pritisaka iz vana na prijašnje Vlade, suočavali nas s mračnim dijelovima naše prošlosti iz zadnjeg rata. Neobično, ali potpuno točno, rijetki su novinari koji su i u nedavnim zločinima koje se može okarakterizirati kao državni terorizam, ratne zločine ili politička ubojstva, upozoravali na ulogu Josipa Perkovića. S ponosom mogu reći da sam ja jedan od tih rijetkih među rijetkima – zaključio je Peratović

R.H.