Pokop žrtava iz II. svjetskog rata i poraća, čiji su posmrtni ostatci pronađeni u ekshumacijama koje je na području Brotnja organiziralo i provelo Povjerenstvo za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća, upriličen je u srijedu u Čitluku.


Prije samog pokopa održana je koncelebrirana sv. misa koju je u svojstvu izaslanika mons. Ratka Perića predslavio generalni vikar Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije don Željko Majić.

Propovijedajući, don Željko Majić okupljenima je poručio kako razlog okupljanja na misu zadušnicu treba biti zazivanje milosrđa Božjeg i upućivanje molitvi Bogu koji je milosrdan i milostiv, a ne ni u kom slučaju pobuđivanje mržnje ili poriva za osvetu zbog tolikog zla koje je naneseno našim predcima.

-Zahvaljujući Povjerenstvu za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća s područja općine Čitluk kojega je u prosincu 2011. godine utemeljilo Općinsko vijeće Čitluk, evo nas danas ovdje okupljenih da slavimo svetu Misu zadušnicu za duše četvero poginulih u Drugom svjetskom ratu, a čiji su zemni ostaci pronađeni na području općine. Na žalost, ni u ovom trenutku nemamo podrobnije podatke o njihovom životu, mjestu i načinu pogibije; pa ni imena svih ne znamo. Oslanjamo se na sjećanja preživjelih mještana koja su nam od velike pomoći da se zemni ostaci otkriju i na dostojan način kršćanski pokopaju. Neka dobri Bog ovo njihovo hvale vrijedno djelo obilno blagoslovi životnim zdravljem, duševnim mirom i, kada bude Njegova sveta volja, bude im blagi i milosrdni sudac. Pozivamo i hrabrimo sve one koji nešto znaju, pa taman i sami osjećali krivicu zbog počinjenih zločina, da pomognu kako bi se nebrojeno mnoštvo „suhih kostiju“ doma Hrvatskoga, rasutih po dolinama i planinama, ubačene u jame i škrape, sakupile, dostojno pokopale, Dahom Božjim oživjele. I mi zajedno s njima. Bog, bogat milosrđem, zbog velike ljubavi kojom nas uzljubi, nas koji bijasmo mrtvi zbog prijestupa, oživit  će zajedno s Kristom i milošću svojom spasiti – istaknuo je don Željko Majić tijekom propovjedi.


U ime Povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća, nazočnima se obratio pročelnik Ivan Sabljić.

-Posljedica planiranog zločina, izvedenog od strane Komunističke partije i pripadajućih joj represivnih tijela, u koju svakako ubrajamo i žrtve Križnih putova, su ogromni demografski gubici. Izravna posljedica te zločinačke ideologije ogleda se u činjenici da su hrvatski prostori od Dubravske visoravni na istoku do Livna na zapadu i Makljena na sjeveru izgubili više od 20. tisuća svojih žitelja, što predstavlja demografski gubitak od skoro deset posto – istaknuo je Sabljić.

Govoreći o aktivnostima Povjerenstva istaknuo je da se započete aktivnosti nastavljaju.

-Povjerenstvo za obilježavanje i uređivanje grobišta II. svjetskog rata i poraća općine Čitluk će i nakon ovog pokopa žrtava ekshumiranih na lokalitetima  Zoljevac i Blatnica, preko preostalih živih svjedoka iz tih vremena, ali i kroz dostupnu arhivsku građu, nastojati otkriti, popisati, obilježiti, a po mogućnosti i ekshumirati, žrtve i masovne grobnice na prostoru Brotnja – zaključio je Sabljić, zahvalivši se na potpori općinskim vlastima, svome prethodniku prof. Andriji Stojiću, te fra Miljenku Stojiću, vicepostulatoru postupka mučenika „fra Leo Petrović i 65 subraće“

U ime općine Čitluk od žrtava se oprostio načelnik općine Ivo Jerkić.

- Zaborav je upravo ono od čega trebamo otrgnuti sve naše žrtve. Današnji ispraćaj je naša dužnost i naša obveza prema svim onima koji su dali svoje živote za Domovinu. Ovakav ispraćaj je najmanje što možemo učiniti za one koji su položili život na oltar Domovine i čije smo posmrtne ostatke uspjeli pronaći… Uistinu svojom žrtvom naši mučenici su nas zadužili da naše potomke upoznamo s istinom i na taj način našim mučenicima osiguramo vječni život u srcima i mislima svih Hrvata – kazao je načelnik Jerkić.


Okupljenima u crkvi Krista Kralja u Čitluku obratio se i fra Miljenko Mića Stojić, povjerenik Komisije za hrvatski martirologij za Mostarsko-duvanjsku i Trebinjsko-mrkansku biskupiju i vicepostulator postupka mučenika „fra Leo Petrović i 65 subraće“.

-Danas pokopavamo četvoricu onih koje su komunisti ubili na ozemlju naše općine. To je naša ljudska i vjernička dužnost. Komunisti su prema ovakvim svojim žrtvama postupali kao prema otpadu. U Ljubuškom su na njihovim kostima sagradili parkiralište za autobuse, u Mostaru partizansko groblje i igralište, na Radimlji vinograd, u Zagrebu zgrade za stanovanje, na Bišini smetlište, na Kupresu javni zahod... ili su, pak, sve jednostavno rješavali  bacanjem u jame. Stoga neka naše molitve i neka naše sjećanje budu danas upravljeni i prema onima za čije se grobove još ne zna – poručio je fra Miljenko Stojić, najavivši popis svih katolika -žrtava komunizma na prostoru iurisdikcija HBK i BK BiH koji bi trebao otpočeti već ove jeseni.

Okupljenima se obratio i dugogodišnji uznik Dario Kordić, koji je u vrlo emotivnom i produhovljenom govoru istaknuo da hrvatski narod svoju opstojnost na ovim prostorima „od stoljeća sedmog može zahvaliti isključivo Bogu i Majci Božjoj“.

Nakon završetka Mise i prigodnih obraćanja okupljeni vjernici u procesiji su ispratili četiri lijesa s posmrtnim ostacima da obližnjeg groblja Podadvor, gdje su na dostojanstven način sahranjeni.


Damir Šimić