Petar Škorić, predsjednik splitskog HDZ-a, u izjavi za Slobodnu Dalmaciju ističe da je traženje Udruge antifašista da se jedna gradska ulica nazove po Prvom splitskom partizanskom odredu, kao i da se odredi niz drugih ulica i datuma koji bi podsjećali na vrijeme komunizma, potpuno neutemeljeno.– Cilj predlagača nije motiviran humanističkim pristupom odavanja pijeteta stradalima, već je to novi pokušaj ideologiziranja društva radi prikrivenog veličanja propale zločinačke komunističke ideologije koju je osudio čitav svijet. Potvrda tome je i dostavljeni prijedlog koji predstavlja povijesnu krivotvorinu, jer ni u doba najvećeg komunizma ulica nije nosila pridjev partizanski, već samo Splitskog odreda, niti je na glavnom spomeniku u Košutama bila istaknuta zvijezda petokraka. Jesmo za odavanje dostojnog pijeteta žrtvama svih totalitarnih režima, ali smo protiv laži koje nam uporno nameće Josip Milat, čelnik antifašista, uzimajući sebi pravo da iz svoje ideološke prizme bude jedini tumač povijesnih istina – smatra Škorić.

Prema njegovim riječima, HDZ zanima puna povijesna istina koja se može dobiti zajedničkom organizacijom okruglih stolova i tribina, kao i da Udruga antifašista treba svoj prijedlog poduprijeti odgovarajućom dokumentacijom, koja treba proći objektivnu znanstvenu recenziju i javnu raspravu.Također, Škorić ističe kako je do sada u spomen na Prvi splitski odred podignuto pet različitih obilježja: na splitskim Plokitama, u sinjskoj Ruduši, te u Košutama gdje su postavljena čak tri spomenika.

– Zato za sve zahtjeve koji se odnose na splitsku političku povijest Gradsko vijeće treba osigurati znanstvenu analizu u duhu demokracije i tolerancije, a odluku donijeti konsenzusom i odgovarajućim javnim obrazloženjem. Vjerujemo da bi gospodin Milat i njegova udruga, a i svi drugi, tada dobro razmislili što će objektivna i stručna analiza naći u srži njihovih zahtjeva. Smatramo da je jedino moguće opredjeljenje formirati komisiju s povjesničarima, od lijevih i desnih te drugih stručnjaka, koja će ozbiljnom povijesnom i znanstvenom analizom doći do valjanih rezultata i olakšati vijećnicima odlučivanje – mišljenja je Škorić i na kraju naglašava:

– Ova država stvorena je na krvi hrvatskih branitelja, a sve što su neki drugi stvarali otišlo je, i kao politički i kao materijalni projekt, u povijest. Domovinski rat je naša poveznica, a otvaranjem starih tema svjesno i ciljano se obezvrjeđuje sami Domovinski rat.


M.M.