U nazočnosti velikog broja vjernika, u nedjelju, 21. rujna, u crkvi svetog Franje u Imotskome održana je sveta misa zadušnica za 44 stradala svećenika franjevačke Provincije Presvetog Otkupitelja koji su ubijeni tijekom Drugog svjetskog rata i poraća, te se tako obilježio Dan mučenika Provincije u Imotskoj krajini.


Svetu misu predvodio je imotski gvardijan fra Kristijan Stipanović, uz koncelebraciju jedanaest svećenika iz okolnih župa, među kojima su bili novi član imotskoga samostana fra Bruno Pezo i umirovljeni svećenik đakovačke nadbiskupije rodom iz Slivna don Vlade Mikrut. Na početku slavlja fra Bruno je pročitao imena fratara ubijenih od 1942. do 1948., a tijekom euharistijskog slavlja pjevao je veliki pjevački zbor imotske župe.

Prigodnu je propovijed održao fra Rafael Begić, pastoralni pomoćnik u Prološcu, spomenuvši prvu hrvatsku operu Ljubav i zloba istaknuo je kako je hrvatski narod tijekom svoje povijesti doživio mnogo zlobe od drugih naroda i ideoloških sustava, na poseban način od komunizma. Od više od 600 svećenika ubijenih u Drugom svjetskom ratu i poraću, 44 su bili članovi naše Provincije.

Nadalje je istaknuo kako su fratri kojih se spominjemo istinski mučenici jer su ubijeni zbog svoje vjere i rodoljublja. 48 ih je završilo u logorima i zatvorima, više ih je izbjeglo u tuđinu, župne su crkve i kuće oštećene ili zapaljene, samostani devastirani, imanja oduzeta, školama ukinuto pravo javnosti. Naveo je riječi sv. Pavla iz Poslanice Filipljanima: Krist će se proslaviti u mome tijelu, bilo životom, bilo smrću (Fil 1,20). Krist se uistinu proslavio u životu naših fratara mučenika pa neka se tako proslavi i u nama po našoj ljubavi prema Bogu, Domovini i bližnjima.-poručio je propovjednik.


D. Z.