Ne vidim kako bi Hrvatska mogla platiti troškove sudskog postupka Josipu Perkoviću – kazao je prije nekoliko dana visoki izvor iz Vlade, koji se ponovo povjerio Robertu Bajrušiju, dvorskom novinaru  i prijatelju aktualnog premijera Zorana Milanovića, očito pokušavajući  cijelu priču oko predstojećeg suđenja Josipu Perkoviću, nekadašnjem šefu hrvatskog odjela jugoslavenske Službe državne sigurnosti, malo „frizirati“ pred predstojeće predsjedničke izbore.

Riječ je otprilike o 300.000 eura, koliko je od Vlade javno zatražio zagrebački odvjetnik Anto Nobilo, koji pred njemačkim sudom zastupa Josipa Perkovića.

Članovi posebnog analitičkog tima koji prati razvoj događaja oko suđenja Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču smatraju da je namjera Bajrušijevog teksta, objavljenog pod naslovom Vlada ne želi platiti 300.000 eura - Njemački odvjetnici odustali od obrane Perkovića, u biti pokušaj saniranja štete koju je javnim objavljivanjem zahtjeva za plaćanjem odvjetnika Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo nanio predsjedniku Vlade Zoranu Milanoviću i predsjedniku Republike Ivi Josipoviću pred sam početak predizborne kampanje.

>>Željko Peratović: Tko plaća Perkovićeve i Mustačeve odvjetnike?

Iz  analitičkog tima poručuju kako navodi izneseni u Bajrušijevom tekstu ne odgovaraju činjenicama, navodeći pri tome da odvjetnički timovi Josipa Perkovića i Zdravka Mustača imaju po četiri odvjetnika.

Nobilovi pokušaji manipuiranja

-Po dvojicu (odnosno dvoje) odvjetnika im je dodijelio njemački sud koji ih i plaća. Istina je da su tih četvoro (2+2) najmlađi i samim tim najneiskusniji. Ali, tu Nobilo prikriva istinu pa i otvoreno laže. A istina je da je u Njemačkoj pravni sistem drugačiji od onog u Hrvatskoj. Naime, u Njemačkoj sud pita optuženika koga on, optuženik hoće da mu se postavi kao odvjetnika po službenoj dužnosti – navode članovi analitičkog tima koji prati razvoj situacije pred početak suđenja Perkoviću i Mustaču.

Smatraju da su Mustač i Perković pravo koje im nudi njemačko pravosuđe u potpunosti  iskoristili.

-Oni su, a ne sud, odredili koga će dobiti za odvjetnika po službenoj dužnosti. Ovo je napravljeno zato jer naknade koje im plaća sud nisu ni približno onolike koliko traže iskusniji i ugledniji odvjetnici od ovih. Zato su izabrani mladi odvjetnici, odreda pomoćnici onim iskusnijima jer su njihovi honorari otprilike onoliki koliko plaća sud – procjenjuju u analitičkom timu.

Pri tom ukazuju da upravo na toj razlici između njemačkog i hrvatskog pravosuđa odvjetnik Nobilo pokušava u hrvatsku javnost proturiti tezu da Perkovića i Mustača čeka nepravično suđenje.

-Nobilova ideja je da cijelu ovu situaciju hrvatska javnost, navikla da u Hrvatskoj sud samostalno, i bez konsultacija sa optuženikom, određuje ime odvjetnika koga će postaviti po službenoj dužnosti, doživi kao nepravično suđenje – smatraju u analitičkom timu, ponavljajući da su Perković i Mustač sami birali svoje odvjetnike po službenoj dužnosti koje plaća njemački sud.

Iznos bi mogao narasti i do milijun eura

Kao stvarno pitanje financiranja odvjetnika, na čije bi honorare trebalo biti potrošeno 300.000 eura, koje je Nobilo tražio od Milanovićeve Vlade, navode preostalih četvero odvjetnika koje su angažirali Perković i Mustač.

>>MUP ne želi financirati Perkovićevu obranu: MUP RH nije pravni sljednik SDS RSUP-a

-Preostala četvorica odvjetnika (2+2) su Richard B. i Anto Nobilo (za Perkovića) i Steffen U. i Lidija Horvat za Mustača. O njima se ovdje ustvari radi. Naime, oni hoće visoke honorare i to hoće ih od Republike Hrvatske. Da je tome tako pokazuje i da se Steffen U. pridružio obrani 14.8.2014. kada je postalo jasno da će se neke novce dobiti od države. Njegov minimalni honorar je 2000,00 eura po danu suđenja – poručuju u analitičkom timu.

Pri tome podvalom nazivaju izjave da država neće platiti obranu.

-To je pravno) točno, ali nije bitno jer Vlada uopće zakonski niti ne može platiti obranu. Pravo pitanje je hoće li SOA (hrvatska obavještajna agencija) platiti obranu. Ima indicija da SOA hoće platiti i vjerojatno već plaća i zato je ovaj cijeli Bajrušijev tekst temeljen na  izjavama „visokog vladinog izvora“ još jedan pokušaj prodavanja magle hrvatskoj javnosti – ocjenjuju u analitičkom timu.

>>Je li Vlada odobrila kredit SOA-i zbog financiranja Perkovićeve obrane?

Vjeruju da nema ni traga nekakvom odustajanju odvjetnika već upravo suprotno,

-Najbolji dokaz za to je činjenica da je Steffen U. ušao u obranu Zdravka Mustača prije 30 dana – poručuje analitički tim koji prati događanja pred početak suđenja Perkoviću i Mustaču.

Izražavaju i skepsu da se radi o 300.000. eura, navodeći kako se to da isčitati iz Nobilovih izjava.

-Toliko novaca se odnosi samo na Perkovićevu obranu U stvari radi se o najmanje 600.000 koliko je potrebno za oba odvjetnička koja su angažirali Mustač i Perković. Dodatno, ovo je samo početni iznos koji će kasnije po svemu sudeći narasti jer će suđenje trajati duže, posla će bilo više, itd. Procjena je da se iznos na koncu može popeti i na  1.000.000. eura.- smatraju u analitičkom timu.

Kako će se Vlada Zorana Milanovića ponijeti u slučaju zahtjeva suda i odvjetnika gospođe Gizele Đureković koji od Milanovićeve vlade traže dokumenta koja terete Perkovića i Mustača članovi neovisnog analitičkog tima nisu željeli komentirati.

J. Zdunić