U  utorak 30. rujna 2014. brojne hrvatske kulturne i znanstvene institucije, koje svoje sjedište imaju na zagrebačkome trgu koji se sada zove Trg maršala Tita,  obilježavaju Dan otvorenog trga (maršala Tita), kako je to ovih dana najavio i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Povod je predstavljanje nove zgrade Muzičke akademije. U cjelodnevnom programu sudjelovat će Hrvatski školski muzej, Hrvatsko narodno kazalište, Muzej za umjetnost i obrt, Sveučilište u Zagrebu, Ansambl narodnih plesova i pjesama Lado, Škola primijenjene umjetnosti, Akademija dramske umjetnosti i Muzička akademija.

Iz koordinatorica Kruga za Trg s indignacijom poručuju kako ove institucije prihvaćaju nemju primjedbi na adresu na kojoj se njihove institucije nalaze.

-S indignacijom primjećujemo da vodstva ovih institucija, uveličavajući Dan trga, prešutno prihvaćaju ime trga, da nemaju primjedbe na adresu na kojoj se njihove institucije nalaze. Dobro se osjećaju u društvu s maršalom Titom. Studentima i drugim mladim ljudima poručuju da su komunistička diktatura i represija bili prihvatljivi dio narodnoga života – stoji u priopćenju Maje Runje, kordinatorice Kruga za Trg.

Istodobno iz Kruga za Trg najavljuju i prosvjedni skup.

-Članovi Kruga za Trg održat će stoga prosvjedno stajanje u utorak 30. rujna 2014. od 10.30 sati uz spomenik svetome Jurju, uz tramvajsku prugu kako bi i ovom prigodom poručili da zločinci i zatirači ljudskih prava nisu zaslužili imena trgova. Također da Hrvatska čezne za rektorima, dekanima, intendatima, kustosima i ravnateljima koji drže do načela demokracije i morala – poručila je Maja Runje, koordinatorica Kruga za Trg.

>>Očekivano - Bandić podržao referendumsku inicijativu U ime obitelji i najavio samostalni izlazak na parlamentarne izbore

Podsjetimo, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić je nakon subotnjeg potpisivanja najnovije referendumske inicijative, za koju potpise prikuplja "U ime obitelji",  predložio da se ploha ispred nove zgrade Muzičke akademije nazove Trgom umjetničke izvrsnosti i time opovrgnuo informacije koje su se pojavile u javnosti kako je on predložio da se Trg maršala Tita preimenuje u Trg umjetničke izvrsnosti.

-Vaše polupismene kolege podsjetite da, kada se govori o Trgu umjetničke izvrsnosti na plohi ispred Glazbene akademije, da se ne govori o Trgu maršala Tita", izjavio je Bandić, dodavši  kako nikada nije govorio o promjeni imena Trga maršala Tita

R,H.