Članovi Kruga za Trg i zagovornici ideje o promjena imena Trga maršala Tita prosvjedovali su danas uz spomenik svetog Jurja, uoči otvorenja Muzičke akademije, kako bi i ovom prigodom poručili Milanu Bandiću da zločinci i zatirači ljudskih prava nisu zaslužili imena trgova.


Obraćajući se nazočnima, kordinatorica Kruga za Trg Maja Runje zapitala se kako je moguće da elita hrvatskog kulturnog i znanstvenog života, koja se okupila na otvorenju Muzičke akademije nema ništa prigovoriti činjenici da je ovo otvoreni dan Trga maršala Tita.

-Danas se proslavlja Otvoreni dan trga i gledamo kako se okupljaju intendanti, dekan, rektori, ravnatelji – krema i elita hrvatskog kulturnog i znanstvenog života i nitko od njih nema prigovora na činjenicu da je ovo otvoreni dan Trga maršala Tita - kazala je Maja Runje.

Istaknula je kako maršal Tito nije svjetonazorsko pitanje, nego pitanje temeljnih demokratskih normi.

-Svjetonazor se bave drugim temama, a ovo je jedno ključno i moralno pitanje. Razumije se da elita okupljena danas oko Muzičke akademije nije nužno najodgovornija u Hrvatskoj za pitanje ovog trga, ali su odgovorni jer svojim adresama potvrđuju da je diktatura normalni način narodnog života - kazale je Runje.

>>Maja Runje: Hrvatske kulturne i znanstvene elite u društvu s maršalom Titom

Ocijenila je kako više ništa ne može stati na put potpunog prokazivanja Tita kao komunističkog diktatora i zločinca.

-To nije bila sitnica, dotakla je naše obitelji, duboko ih je ranila, i hrvatsko društvo je dužno napraviti korak naprijed k jednom novom stavu u kojem će Tito do kraja biti prokazan kao komunistički diktator, i ovaj trg zaslužuje drugo ime”, zaključila je Runje.

 

M.M.