U ponedjeljak 13. Listopada, samo četiri dana prije početka suđenja Josipu Perkoviću, na Okružnom sodu u Ljubljani započeti će sudski postupak protiv Igora Krišnara, novinara ljubljanskog tjednika Reporter i fotografa Primoža Lavrea zbog navodnog vrijeđanja Janeza Zemljariča, čelnika slovenske Udbe u razdoblju između 1974. i 1978. godine.

Kao novinar, Igor Krišnar je pisao više članaka o ubojstvima Udbe i aktivnostima uperenim protiv hrvatskih emigranata u Austriji i Njemačkoj u vrijeme kada su Janez Zemljarič i Silvo Gorenc bili na čelu slovenske UDBA-e, među kojima je i ubojstvo Nikice Martinovića u Klagenfurtu, koje je, sudeći prema pronađenim arhivskim dokumentima, uslijedilo 13 dana nakon pismene dozvole Janeza Zemljariča.

-Objavio sam i dokument kojeg je u slovenskom državnom arhivu pronašao istraživač Roman Leljak a na tom dokumentu je Zemljaričeva suglasnost  za ovu akciju. Suđenje počinje na zahtjev Zemljariča koji progoni i Leljaka. Mene, Lavrea i Leljaka progoni i Silvo Gorenc – kazao je Kršinar, navodeći da će o svemu pisati na svome blogu igorkrsinar.blogspot.

>>Uoči suđenja Perkoviću i Mustaču: Njemačko pravosuđe ima obilje dokaza o ubojstvima hrvatskih emigranata

Podsjetimo, u isto vrijeme, točnije 17. listopada, u Münchenu počinje sudski proces protiv Josipa Perkovića i Zdravka Mustača.

 

R.Horvat