Aktivisti splitske udruge Urbana desnica sinoć su u ulici Šetalište Bačvice ispred ulaza u zgradu na broju 10 u kojoj su smještene i prostorije splitskog SDP-a priredili performans i istaknuli transparent s natpisom "Smrt komunizmu" i prekriženom petokrakom, te su poručili da na taj način žele izraziti svoj stav u vezi totalitarističkih režima.


"Na ovakav način htjeli smo izraziti svoj stav u vezi s totalitarističkim režimima prošlosti i ideologijama na kojima su takvi režimi nastali", priopćila je sinoć poslije ponoći udruga Urbana desnica. Ova udruga smatra da je Hrvatskoj potrebna žurna provedba lustracije, kako bi se totalitarističkom prošlošću raskrstila jednom za svagda.

Performans isticanja transparenta s natpisom "Smrt komunizmu" u Splitu je izveden noć uoči početka suđenja u Njemačkoj Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču optuženih za "udbaška ubojstva na teritoriju Njemačke".

"Ovim putem zahvaljujemo europskoj Njemačkoj na pokrenutim sudskim postupcima. Danke Deutschland", navodi se u priopćenju udruge Urbana desnica.

Udruga također podsjeća kako je isticanje trasparenta s natpisom "Smrt komunizmu" upriličila na ulazu u zgradu sjedišta splitskog SDP-a u kojoj će u subotu, 18. listopada, biti otvorena prva antifašistička knjižnica u Splitu.


R.H.