Siniša Pavlović, odvjetnik Gizele Đureković u sudskom predmetu protiv Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, koji je danas počeo u Muenchenu, gostujući u emisiji „Otvoreno“ pohvalio je Ministarstvo pravosuđa na čelu s ministrom Orsatom Miljenićem, koje je njemačkom sudu poslalo sedam kutija traženih dokumenata.


Međutim, istodobno se zapitao što da rade s papirima koje su dobili, a u kojima je SOA sva imena informatora, agenata te podataka iz kojih se može zaključiti o strukturi UDBE zacrvenila.

-Kako da mi onda znamo iz papira u kojima se to ne vidi tko je to napravio, tko je to naredio, kako je funkcioniralo. Umjesto dosjea dobili smo Crvenkapicu - rekao je Pavlović dodavši da je u dosjeu Đurekovića stoji da su 1990 godina 193 dokumenta zapisnički uništena.

Pavlović također zamjera SDP-u što je tek četiri mjeseca nakon zahtjeva odlučio početi s deklasifikacijom dokumenata CK SKH.

Tuđman: Utvrditi detalje o funkcioniranju jednopartijskog sustava

Saborski zastupnik Miroslav Tuđman istaknuo je kako je nepojmljivo da su dokumenti CK SKH u modernoj Hrvatskoj zaštićeni čak sa tri zakona, dok se arhivska građa iz Domovinskog rata u Haag „vozila kamionima“.

-Arhiva partijskog Komiteta je predana u arhiv, s embargom da se ne može koristit 30 godina po zakonu o arhivskoj građi, 50 godina po zakonu o nacionalnoj sigurnosti i 15 godina od smrti zadnjeg čovjeka koji se spominje u tom dokumentu i mora se potpisati da se neće negativno pisati o tome - kazao je Tuđman dodavši  kako postoji i dio arhiva za koji se ne zna uopće gdje se nalazi.

Tuđman smatra da će se kroz proces Perkoviću i Mustaču doći do zaključka o funkcioniranju partijskog sustava, zbog čega SDP niti ne želi lustraciju.

-SDP ne želi lustraciju da se ne bi lustriralo one koji su nakon 2000 godine lustrirali HDZ zbog stvaranja hrvatske države. Postoje tri razine lustracije – sudska za odgovornosti za zločine koji su počinjeni, administrativna lustracija za održane razine poslova i dekomunizacija – ono na što se pozivaju europske rezolucije o totalitarnim sustavima, a to SDP to ne želi prihvatiti - kazao je Tuđman.

Dujmović: Tko je zapovjedio da se ljudima sjekirom razbijaju glave?

Novinar i publicist Tihomir Dujmović smatra da se općenitim pričama o lustraciji zamagljuje cijeli smisao.

-Bit lustracije je politička odgovornost za ono što se dogodilo. Je li istina da je na čelu tijela koje je davalo suglasnost bio Ivica Račan i sva plejada komunističkih veličina i jesu li ti ljudi rekli da se sjekirom razbije lubanja – upitao se Dujmović, gostujući u emisiji „Otvoreno“.

-Bit priče je da se jedan sustav i jedna galerija likova koja je vodila hrvatsku politiku 45 godina osudi za zvjerstva koja su uradili. Govorimo o osudi jednog sistema kojeg je vodio Josip Broz Tito. Je li Ivica Račan 8 godina vodio to tijelo ili nije jer ako je, onda se povijest piše drugačije. Ni jedne novine to ne zanima - zaključio je Dujmović.

U emisiji su gostovali i potpredsjednik Sabora Nenad Stazić, te novinar riječkog Novog lista Branko Mijić.


R.H.