Bivši hrvatski emigrant Nikola Štedul preživio je atentat koji je na njega izveo Udbin egzekutor Vinko Sindičić 1988. u Škotskoj. Oko suđenja Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču ima pomiješane osjećaje.

"S jedne je strane dobro da je taj proces pokrenut, da se otkrije tko je kriv za politička ubojstva hrvatskih emigranata, ali je žalosno da to mora raditi neka druga država umjesto Hrvatske", rekao je Večernjem listu Štedul i dodao da je on još 1999. podignuo kaznenu prijavu protiv Perkovića.

Štedul otkriva da je njegovu prijavu Državno odvjetništvo držalo u ladici.

-Ali to nikako nije bila jedina opstrukcija. Ljudi iz bivšeg komunističkog sustava zauzeli su važne položaje u državi pa su na sve moguće načine opstruirali svaki pokušaj da se razriješe Udbina ubojstva. Hrvatske vlasti zatvarale su arhive kako se ne bi saznalo tko je davao zapovijedi da se izvrše atentati - nastavlja Štedul.

Štedul je utvrdio da je odluke o likvidaciji emigranata donosio Savjet za zaštitu ustavnog poretka Jugoslavije u kojem su bili najviši komunistički dužnosnici, a njihove naloge provodila je Udba.

-Kada se odlučivalo o atentatu na mene, Ivica Račan bio je izvršni sekretar za ideološka pitanja i on je, po mojim saznanjima, morao biti u društvu koje je odlučivalo o atentatu - ističe Štedul dodajući da će proces u Njemačkoj pomoći da se Hrvatska suoči s Udbinim zločinima.

-Ali ne zato što će kod nas biti dobre volje za to, nego zbog pritiska iz EU da se to napravi – zaključuje Štedul, tvrdeći   da je Perković dao nalog i svu logistiku Sindičiću kada je pripremao njegovu likvidaciju.

Nakon atentata, Perković je, zaključuje Štedul, savjetovao Sindičića kako se treba braniti na sudu.

M.M.