Suđenje Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću nastavlja se danas pred Višim zemaljskim sudom u Muenchenu zbog sudjelovanja u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine. Danas bi se trebalo nastaviti čitanjem iskaza svjedoka koji neće biti nazočni na suđenju, jer je velik broj svjedoka u međuvremenu umro i zbog toga je sud tražio dostavu dokaza o njihovoj smrti.


Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo najavio je uoči ročišta kako će pokušati diskreditirati vjerodostojnost pojedinih svjedoka.

-Riječ je o svjedoku Vinku Sindičiću kojeg plaća Njemačka služba za zaštitu ustavnog poretka (BfV) - kazao je Nobilo, koji tvrdi da ga je njemačka služba instruirala o načinu svjedočenja u jednom drugom slučaju koji se provodi u Njemačkoj.

Perkovićev odvjetnik tvrdi kako je Sindičić dvostruki agent još od 1970. godine kad je potpisao suradnju sa službom.

-U to doba vrh njemačke i jugoslavenske politike dobro je surađivao, ali je ispod toga bilo raznih akcija njemačke tajne službe protiv Jugoslavije. Od 1945 do 1982. bilo je 1000 napada na tlu Jugoslavije, kojih je 75 posto organizirala hrvatska emigracija - kazao je Nobilo i dodao kako postoje dokumenti doušnika UDBA-e koji je bio na sastanku hrvatskih emigranata s predstavnicima njemačke tajne službe gdje Nijemci govore kako neće poduzimati terorističke akcije, ali bi mogli poduzeti 'industrijske', javlja vecernji.hr.


Sudac u petak prekinuo Nobila

Podsjetimo, suđenje je u petak rano poslijepodne prekinuto, ali i odmah nastavljeno nakon što je Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo pokušao od državnog odvjetništva zatražiti da se očituje o eventualnom utjecaju Njemačke obavještajne službe (BND) na neke svjedoke i o ulozi BND-a u terorističkim aktivnostima u Jugoslaviji.

"Prekidam vaše izlaganje jer se u njemačkom pravosuđu ne prakticira da obrana od državnog odvjetništva traži da se očituje", reagirao je predsjednik sudskog vijeća Manfred Dautser na izlaganje Ante Nobila.

"To tako ne ide. Ovo je njemački proces i nije dopušteno ulaziti u interakciju s državnim odvjetništvom. Ovo što ste sada iznijeli ima s našim spisima veze kao s crnim ispod mojih noktiju. Ako želite davati izjave, za to ćete imati priliku, ali to tako ne ide", rekao je sudac i istodobno zaprijetio publici da će, ukoliko se još jednom ponovi pljesak koji se čuo nakon što je sudac Nobilu rekao da kao hrvatski odvjetnik ne može biti upućen u neke specifičnosti njemačkog pravosudnog postupka, isprazniti sudnicu.

Nakon toga je sudsko vijeće napustilo sudnicu i nakon kratkog vijećanja potvrdilo odluku o oduzimanju riječi Anti Nobilu.

Süddeutsche Zeitung: Ovdje se ne radi samo o nasilnoj smrti Đurekovića

„Süddeutsche Zeitung“ ocjenjujući suđenje, izražava nadu da bi ovaj proces mogao baciti svjetlo ne samo na ubojstvo Đurekovića nego i na seriju drugih nerazjašnjenih ubojstava iza koji bi mogla stajati bivša jugoslavenska tajna služba.

„Ovdje se ne radi samo o nasilnoj smrti Đurekovića nego o mnogo toga više: najdulja dosad nerazjašnjena serija ubojstava na njemačkom tlu, u kojoj je od šezdesetih do osamdesetih godina ubijeno oko 30 hrvatskih emigranata. Najvjerojatnije uz znanje i pomoć tadašnjih državnika i tajnih službi“, zaključuje „Süddeutsche Zeitung“.

M.M.