Varaždinski biskup Josip Mrzljak na Misijsku nedjelju 19. listopada pohodio je Hrvatsku katoličku misiju bl. Alojzija Stepinca u Mariboru u Sloveniji te tom prigodom predvodio misu u crkvi Sv. Alojzija Gonzage za sve žrtve komunističkog režima, a nakon mise na novom mariborskom groblju Dobrava, u blizini Tezanskoga Gozda, najvećega grobišta pripadnika hrvatskog naroda izvan Hrvatske, sudjelovao u prigodnom programu i predvodio molitvu u spomen na žrtve komunističkog sustava iz svibnja 1945. godine i druge nevine žrtve totalitarnih režima.


Domaćin i voditelj misije Ivan Dodlek pozdravio je, uime svih vjernika, biskupa Mrzljaka, kancelara Mariborske nadbiskupije i izaslanika celjskog biskupa i administratora Mariborske nadbiskupije mons. Janeza Lesniku, delegata Hrvatske inozemne pastve u Sloveniji i voditelja HKM u Ljubljani fra Marka Prpu, isusovca o. Ivana Hočevara, voditelja HKM u Novom Mestu don Ivana Matijevića, dosadašnjeg voditelja misije Marka Zadravca te hodočasnike koji su došli bilo kao pojedinci, bilo kao članovi hrvatskih katoličkih misija u Sloveniji, kao i društava i udruga iz Slovenije i Hrvatske.

Biskup Mrzljak je u uvodu napomenuo da se njihov susret sastoji od dva dijela: prvi dio održava se u crkvi gdje se okupljaju oko živog Isusa Krista kada slave njegovu muku, smrt i uskrsnuće – život, a drugi dio je skup na groblju kada se na poseban način želi moliti za sve žrtve koje su stradale prije 69 godina.

U homiliji je biskup Mrzljak rekao kako su farizeji vidjeli da je Isus nevin pa su ga pokušali uhvatiti u grijehu, u nekoj pogreški kako bi ga onda mogli osuditi, te mu stoga postavljaju pitanje koje je provokacija. Isus im je rekao: podajte caru carevo, a Bogu Božje. Pitanje je što je to Božje, a što je carevo?! Kao da im želi reći da je i čovjek nečija slika. Želi im reći da čovjek pripada Bogu, da čovjek ne pripada nekom drugom čovjeku, zato mi neprestano govorimo kako je ljudski život nešto sveto, da je to Božje vlasništvo. Vidite kako se povijest ponavlja, kaže pismo: održali su vijeće da Isusa uhvate i osude ga. Zar nas to ne vraća u one trenutke kojih se danas posebno sjećamo, kada su isto tako vijećali kako da ubijaju, kako da maknu one ljude za koje su znali da su nevini, ali su im smetali. Smetali su ideologiji koja je dolazila na vlast, zato ih je trebalo osuditi i maknuti. To se neprestano ponavlja, neprestano ljudi zaboravljaju da je život Božje vlasništvo. Ne možemo zaboraviti svoje bližnje, svoje roditelje, svoje prijatelje koji su nevini izgubili život unatoč tome što nam mnogi govore zaboravite to, idemo dalje, to je povijest, istaknuo je biskup Mrzljak. "Što se više odmičemo od vremena komunizma vidimo kako je taj sustav bio protučovječan, bio je protiv čovjeka, a to je sigurno protiv Boga i nije čudno da se taj sustav toliko borio protiv Boga, želio ga je isključiti. Nije li to upravo isto onako kao što su farizeji željeli ukloniti Isusa iz njihova društva", pitao se biskup Mrzljak. To je pitanje koje se neprestano ponavlja. Uvijek je čovjek želio maknuti Boga iz svojeg života na ovaj ili onaj način, glasno ili potiho. Neka nam u ušima odzvanja rečenica ljubi Boga i bližnjega svoga, poručio je biskup Mrzljak.

Liturgijsko pjevanje na misi animirao je sastav bogoslova iz Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu.

Nakon mise svi okupljeni uputili su se na mariborsko groblje Dobrava gdje je u Memorijalnom centru održana zajednička molitva te su upaljene svijeće u znak spomena za sve nevine žrtve totalitarnih režima. Prigodnom programu i molitvi nazočili su varaždinski biskup, imam Zinaid Mahmutagić, predstavnik Srpske pravoslavne Crkve Savo Kosojević, mariborski gradonačelnik dr. Andrej Fištravec, predstavnici Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Sloveniji, predstavnici raznih udruga iz Hrvatske i Slovenije, te članovi i dužnosnici braniteljskih udruga. U molitvi i prigodnom programu sudjelovalo je tristotinjak ljudi.

Nazočnima su se obratili vlč. Zadravec, mariborski gradonačelnik dr. Andrej Fištravec, izaslanik Veleposlanstva Republike Hrvatske u Sloveniji Krešimir Mehečić, mons. Lesnika, te fra Marko Prpa uime Komisije HBK i BK BiH za hrvatski martirologij. Vlč. Zadravec rekao je da je ovo posebno mjesto pijeteta koje je mrtvima na spomen, a živima u opomenu. "Žrtve u molitvi prepuštamo Božjoj ljubavi, a one koji su zamislili, naredili i počinili taj zločin, također u molitvi, prepuštamo Božjoj pravdi i njegovom milosrđu", istaknuo je fra Marko Prpa te podsjetio na riječi o. Marka Ivana Rupnika da ovakva mjesta toliko opterećuju "da narod ne može disati". Mons. Lesnika rekao je da se tu i na 600 različitih mjesta u Sloveniji dogodio dvostruki zločin. Najprije su mnoge nedužne žrtve tu doveli te ih na okrutan način ubili. Drugi zločin je to što su htjeli sakriti njihove grobove da ih se nikada ne pronađe. Treći zločin bi se dogodio ako bismo mi danas zaboravili sve te žrtve, rekao je mons. Lesnika.

U prigodnom nagovoru biskup Mrzljak pročitao je javni apel sudionika obilježavanja spomen-dana žrtvama komunističkog terora u Vukovaru od 12. travnja ove godine.

Nakon toga uslijedila je molitva za pokojne žrtve koju su predvodili biskup Mrzljak i predstavnici drugih vjerskih zajednica. Nakon molitve zapaljene su svijeće i položeni vijenci u spomen na sve žrtve poraća.

Komemoracija je održana u blizini posebnog groba u kojem počivaju hrvatski vojnici i civili koje je u okolici Maribora sustigao vihor jugokomunističke mržnje te ih pokosio u proljeće njihova života po završetku II. svjetskog rata, u svibnju i lipnju 1945. godine. U blizini Maribora po šumama, prema svjedočanstvima očevidaca, pobijeno je na tisuće i tisuće ljudi, uglavnom Hrvata, te su im tijela bez ikakvoga poštovanja bačena u jame bez ikakve oznake s nakanom da im se zatre svaki spomen. Žrtve su poubijane bez suda, bez dokazane krivnje, a kažnjeni su najtežom kaznom – smrću. Prema nekim procjenama u okolici Maribora leže posmrtni ostaci više od 15.000 ljudi.


M.M.