Je li Milan Bandić uhićen da bi se skrenula pozornost javnosti sa suđenja Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču u Njemačkoj, kako tvrdi Bandićev odvjetnik Krešimir Krsnik ili će baš ovo uhićenje imati negativan utjecaj na položaj njemačkih optuženika, velika je dvojba s kojom počinje ovaj radni tjedan.


Da nešto ne štima u odnosima zagrebačkog gradonačelnika i Ante Nobila, odvjetnika Josipa Perkovića, primijetili su promatrači minhenskog procesa još u petak. Odvjetnik Nobilo je uvjeravao novinare po kuloarima suda da će se posvetiti u potpunosti Perkovićevoj obrani na uštrb sveg ostalog posla u Hrvatskoj. Prethodno je u prilogu Jutarnjeg lista “Studio” izjavio da je unajmio stan u Münchenu u blizini suda.

Kako se Bandićevo uhićenje očekuje već neko vrijeme, a obzirom da ga je u nekim važnim slučajevima do sada zastupao Nobilo te da je isti sa zagrebačkim gradonačelnikom povezan i preko građevinskog projekta Müler breg, neki su promatrači zaključili još u subotu da se najpoznatiji i najbogatiji hrvatski odvjetnik ozbiljno udaljava od svega što bi njega i njegova klijenta Perkovića moglo kompromitirati u priči sa zagrebačkim gradonačelnikom. Zatim je uslijedila Krsnikova izjava kojom se zapravo sugerira da su Perković i Nobilo u vezi s vlastima koje su dale uhititi Bandića.

>>MÜLLEROV BREG:Skupština će stopirati Nobilov projekt gradnje 2.000 stanova

Nobilova supruga, sutkinja Vinka Maravić Nobilo, pokazuje novinarima DW-a raskošnu kuću na Pantovčaku

Toj struji mišljenja odgovara i činjenica da je uhićen i gradonačelnikov pročelnik kabineta Miro Laci, u ratu djelatnik SIS-a, podređen Josipu Perkoviću, a kasnije potpisnik “Predstavke djelatnika SIS”, dokumenta koji je danas dio sudskog spisa u postupku protiv bivših šefova Udbe. Neki od autora te predstavke, dugogodišnji bliski prijatelji i suradnici Mire Lace, navodno su već dali iskaze kojima terete Josipa Perkovića.

Suprotna teza da bi uhićenje Milana Bandića moglo naškoditi obrani Josipa Perkovića polazi opet od činjenice da se zagrebački gradonačelnik i odvjetnik Nobilo pojavljuju zajedno u mnogim poslovima s nekretninama. Pored spomenutog Müller centra, u kojem je Nobilo bio predsjednik, a od ove godine samo član Nadzornog odbora, tu su još i brojni drugi, poput zemljišta tvornice “Nade Dimić” (projekt spominjanog Miće Carića i i Nobila poznatiji kao “Poslovni centar Krešimir”).

Zanimljivo je da se i Nobilovo neizmjerno, za hrvatske prilike, osobno bogatstvo (višemilijunska kuća na Pantovčaku, privatni avion…) povezuje više s poslovima s neretninama, gdje se pored gradonačelnika Bandića moglo naići i na ime uhićenog šefa Zagrebačkog holdinga Slobodana Ljubičića, nego s odvjetničkim poslom. Nedavno je objavljena vijest da se odvjetnik našao na listi poreznih obveznika koji svojim zaposlenicima ne isplaćuje plaće pa je isti komentirao da je zaposlenike namirio iz vlastita džepa.

Promatrači minhenskog suđenja ne mogu odgonetnuti ni iz kojih se izvora financiraju obrane Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, ako je iste odbila financirati hrvatska vlast. Sve češće se čuju špekulacije o nekretninskim crnim fondovima.

Bude li akcija USKOK-a išla duboko i široko zasigurno bi mogla uzdrmati Perkovićevu i Mustačevu obranu, a tada bi prva teza o tome da su minhenski optuženici uključeni u Bandićev progon sasvim otpala.

Na koncu, možda nije nevažno dodati da je Anto Nobilo zastupao sada uhićenog Petra Pripuza u tužbi za klevetu protiv antikorupcijskog aktivista Munira Podumljaka. To je Nobilova veza još iz procesa protiv “Zagrebačke mafije”.


Željko Peratović / 45lines.com