Republika Hrvatska želi kupiti dionice INE u vlasništvu MOL-a a aktualna vlast spremna se navodno zadužiti 2, 6 milijardi eura.


Tu informaciju donosi sutrašnji Jutarnji list jer su, tvrde, na uvid dobili analizu dokumenta koje je hrvatsko Ministarstvo gospodarstva dostavilo Državnom tajništvu SAD-a.

Analiza je navodno sačinjena u hrvatskom veleposlanstvu u Washingtonu, gdje dužnost veleposlanika obnaša Joško Paro, raniji savjetnik aktualnog predsjednika Ive Josipovića.

Tko ju je naručio tu analizu i za koga - Jutarnji nije uspio doznati, ali objavljuju faksimile dokumenta prema kojima bi se moglo zaključiti da ministar Vrdoljak planira založiti dionice INE u vlasništvu države kao kolateral, ili polog, za dobivanje velikog kredita.

Iz Ministarstva gospodarstva te informacije službeno nisu željeli komentirati, ali se očekuje da bi se ministar ovih dana mogao oglasiti s tim u vezi.

Međutim, čudno je da aktualna vlast istodobno ide u monetizaciju autocesta zbog golog krpanja proračunskih rupa i nova zaduženja u milijaradama dolara.

 

R.H.