Prikaz knjige: Roman Leljak, Naruči ubojstvo u Ljubljani, Društvo za raziskovanje polpretekle zgodovine , Radenci, 2014.

Dugo godina Udba je ne samo bila tajnovita, nego je pokušavala i ravnati našim životima. Međutim, Domovinski rat stao je svemu tome u kraj. Pa su se počele otkrivati njezine tajne.

Roman je Leljak tražeći po Državnom arhivu Republike Slovenije naišao na podatke o otmici i ubojstvu Stjepana Crnogorca, studenta iz Salzburga. Tragajući panično za pomagačima skupine Feniks koji su upali u bivšu Jugoslaviju 1972., Udba ga je osumnjičila da je kao i ostali feniksovci bio član Hrvatskog revolucionarnog bratstva (HRB-a) te da je bio predviđen upasti u bivšu Jugoslaviju zajedno s ostalima. I naravno nastala je potraga za njim. Vođena je pod kodnim nazivom »Duet«. Nažalost Crnogorac joj nije uspio umaći.

Crnogorčev slučaj ona je nit oko koje je obvijena čitava knjiga pred nama. Ona inače obrađuje i druga ubojstva u Austriji u nakani da se prekine obilježavanje spomena na bleiburšku tragediju. Ništa se nije događalo slučajno. Da bi to dokazao, Leljak na kraju knjige donosi tri priloga, izvorne Udbine dokumente, koji govore o načinu i provedbi ubojstva u njezinoj režiji.

Udba nije djelovala samostalno. Bila je partijska policija naučena bespogovorno izvršavati dodijeljene joj zadatke. Njih su određivali istaknuti komunisti. Leljak one slovenske izrijekom proziva, posebno Milana Kučana. A da je sve uspio iznijeti na javu, zahvaljuje današnjoj mladoj slovenskoj političarki Evi Irgl. Ona je kao zastupnica o slučaju Stjepana Crnogorca progovorila u Državnom zboru Republike Slovenije. I priča se zakotrljala.

Još je puno oko nas mračnih tajni negdašnje zloglasne Udbe. Treba ih razotkriti da bi društvo ozdravilo. Koliko su spremni ne samo oni koji su bespogovorno slušali zapovijedi, nego i mi da se to dogodi? Varaju nas, naime, da je to bespotrebna priča o prohujalim vremenima. Ne dajmo im da uništavaju našu sadašnjost i budućnost, kad su to već činili s našom prošlošću.

 

Miljenko Stojić


Miljenko Stojić