DUBROVNIK - U nazočnosti glavnog podupiratelja, zadarskog nadbiskupa i apostolskog upravitelja dubrovačke biskupije, monsinjora Želimira Puljića te pokrovitelja, dubrovačkog gradonačelnika Andre Vlahušića u Dubrovniku je svečano predstavljen Visia Dubrovnik 5D Theatrum. Muzej, koji, kako kažu, zahvaljujući dostignućima moderne 5D prezentacijske tehnologije predstavlja priču o Dubrovniku i njegovoj bogatoj povijesti.

Teatar je smješten na dubrovačkom Stradunu, u prostorima samostana Svete Klare. Koncept ovog jedinstvenog projekta osmislio je Marin Aničić, a glavni investitor je tvrtka Benfortuna d.o.o. na čelu s Tihomirom Orečom.

Kako je rečeno, Visia 5D je zasnovan na tri osnovna programa u sklopu kojih će svi posjetitelji imati priliku upoznati bogatu i slavnu povijest i kulturu Dubrovnika i Hrvatske. Program Mreža svijeta posjetiteljima nudi mogućnost da otiskom svog dlana stvore svoj dio Mreže svijeta i porukom mira kreiraju vlastitu online razglednicu.

"Himna slobodi je naziv programa koji se odnosi na interaktivni zabavni program u kojem se uz ples i glazbu prikazuje hologram dubrovačkog pjesnika Ivana Gundulića, a posjetitelji se imaju priliku upoznati sa tradicionalnim dubrovačkim plesom linđom, čuti najljepše stihove dubrovačke poezije, slušati čarobne melodije morskih sirena i pjesme koje slave ljubav, doznati sve o znamenitim Dubrovčanima i slavnim posjetiteljima ovoga grada, ali i upoznati se sa njegovim ljepotama," navode autori.

Vremeplov je program zasnovan na putovanju kroz vrijeme. Ključna figura je Ruđer Bošković koji posjetitelje teatra vodi u 1500 godina daleku prošlost Dubrovnika te im predstavlja rušenje starog rimskog grada Epidaura koje je prethodilo nastanku Dubrovnika, opsadu Arapa, dolazak Turaka, vrijeme procvata renesanse i tragičan potres iz 1667. godine, a upoznaje ih i sa zaštitnikom Dubrovnika, Sv. Vlahom te ih kroz vrijeme dovodi do današnjih dana i slavlja Dubrovačkih ljetnih igara te fešte Sv. Vlaha.

Vrijednost ukupne investicije, uključujući i obnovu samostana Sv. Klare, iznosi 20 milijuna kuna.

Kako se navodi, osim promicanja bogatstva kulture i povijesti Dubrovnika, cilj projekta je i razvijanje društvene odgovornosti te stalnim ulaganjem u razvoj zaposlenih doprinijeti boljitku programa i usluga.

Visia 5D Theatrum u Dubrovniku službeno će otvoriti svoja vrata za javnost 9. srpnja. (seebiz)