Rajka Poljak, rođena 1964. u Mihovljanu, Hrvatska, završila školu kao INDOK informator u Centru za kulturu i umjetnost u Zagrebu gdje je do 2009. živjela i radila a od tada živi u Kneževini Liechtenstein. Sa suprugom, poznatim i iskusnim internacionalcem, likovnim umjetnikom, članom profesionalnih umjetnika Liechtensteina i predsjednikom Udruge za kulturu Kulturgilde Liechtenstein, te nagrađivanim autorom Vladom Franjevićem.

Rajka je autodidakt. Za svoj likovni izražaj do sada je koristila olovku, akvarel i akril a najdraži motivi su joj portret, krajolik i žensko tijelo. Rajkine jake ekspresivne boje odnosno zračenje potenc-energije i izbor dovoljno provokativnih motiva slika ne ostavljaju niti jednog promatrača hladnim ili mirnim.


O osobi Vlado Franjević izjasnili su se do sada mnogi. Ovdje zapisi samo dvojice od njih. Povjesničar umjetnosti, Liechtensteinac Thomas E. Wanger: „ Rođen 1963. u Hrvatskoj, točnije Martincu kraj Čazme a od 1993. u Liehtensteinu djelujući umjetnik Vlado Franjević ubraja se u najmarkantnije likovne stvaratelje u zemlji (Kneževina Liehtenstein).” Švicarac Al’Leu, publicist, likovni i literarni kritičar i akademski kipar pisao je pak: “ Vlado Franjević je umjetnička ličnost vrijedna pažnje koja ne samo da raspolaže sa velikim umjetničkim potencijalom, nego je i posebno sposoban kao kulturni posrednik.“

Posredstvom poznatog umjetnika Borisa Krunića koji je ujedno i zadužen za pitanja kulturnih događanja u općini Eze na Azurnoj obali gdje je već puno godina sa obitelji nastanjen i gdje ima svoj atelje, i zahvaljujući potpori Zaklade za kulturu Kneževine Liechtenstein, umjetnički par Poljak-Franjević će pokazati izbor njihovih radova u tehnikama akril i mješanih medija od 26.-31. srpnja 2010. u općinskoj galeriji na adresi rue de la Paix. Rajka i Vlado su obitelji Krunić i spomenutoj Zakladi vrlo zahvalni za mogućnost ovog izlaganja, i uopće za ukupnu potporu. Otvaranje izložbe pod jednostavnim naslovom „Zajedno“ bit će u ponedjeljak, 26. srpnja između 18.00 i 20.00 sati. Vlado će biti osobno prisutan na otvaranju a osim toga čekat će svakodnevno goste u galeriji od 13.00 do 20 sati.

Ovo je prvi značajniji zajednički nastup Rajke i Vlade a idući bi se trebali dogoditi već ujesen u Njemačkoj.  

 

HRsvijet

 

Važni linkovi :


Vlado Franjević
http://www.vlado.li
http://www.wooloo.org/vlado

Rajka Poljak Franjević
http://www.artoffer.com/rajka
http://poljak.jimdo.com

Kulturstiftung Liechtenstein

http://www.kulturstiftung.li

BBKL

http://www.bbkl.li