U prosincu prošle godine glasilo Sjeverne lige, “Padania”, nazvalo je kardinala Tettamanzija “imamom

Potrebno je odmah sagraditi džamiju u Milanu, izjavio je milanski nadbiskup kardinal Dionigi Tettamanzi.

Dionigi Tettamanzi

“Milanske građanske institucije moraju svima jamčiti slobodu vjeroispovijesti i pravo na kult. Muslimani imaju pravo u potpunoj slobodi prakticirati svoju vjeru ako pri tome poštuju sve zakone zemlje u kojoj žive. Politika, međutim, često instrumentalizira pitanje gradnje džamija i odgađa rješenje problema, povećavajući razinu sukoba s muslimanskim zajednicama, umjesto da poboljšava razinu suživota”, izjavio je kardinal Dionigi Tettamanzi istaknuvši kako se pitanje gradnje džamije u Milanu treba što prije riješiti i taj problem jednom za svagda skinuti s dnevnoga reda.

Odgađanje donošenja odluke o gradnji džamije povećava napetosti, smatra nadbiskup Dionigi Tettamanzi, koji je svojedobno bio i tajnikom Talijanske biskupske konferencije. Oduvijek se Tettamanzi zauzimao za gradnju džamije pa je zbog toga bio i kritiziran.

U prosincu prošle godine glasilo Sjeverne lige, “Padania”, nazvalo je kardinala Tettamanzija “imamom” zbog njegovih izjava u prilog muslimanskih vjernika i poziva da se odobri gradnja džamija.

Muslimanski vjernici u Milanu, kojih ima oko sto tisuća, od 1,2 milijuna koliko ih ima u Italiji, nemaju džamiju već su garaže, dvorane, stanove i druga mjesta pretvorili u prostore za molitvu.

Ima dosta političara u Milanu, kao što je povjerenik za sigurnost Riccardo De Corato, koji smatraju kako samo tri posto muslimana u tome gradu ide redovito moliti. (vlm)

Vezani članci:

Italija: Masoni su masovno prisutni i u strankama i u vladi