Željko Komšić i Angleina Jolie

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH je u 02:30 sati objavilo ažurirane rezultate izbora za članove Predsjedništva BiH:

Hrvatski član (73,80 posto biračkih mjesta obrađeno)

KOMŠIĆ ŽELJKO - SDP - SOCIJALDEMOKRATSKA PARTIJA BIH 305006 60,49
KRIŠTO BORJANA - HDZ BIH - HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA BOSNE I HERCEGOVINE 99713 19,77
RAGUŽ MARTIN - HRVATSKA KOALICIJA HDZ 1990 - HSP BIH 54841 10,88
IVANKOVIĆ-LIJANOVIĆ JERKO - NARODNA STRANKA RADOM ZA BOLJITAK 41526 8,24
GALIĆ PERO - GALIĆ PERO - NEOVISNI KANDIDAT 1350 0,27
KUTLE MILE - KUTLE MILE - NEOVISNI KANDIDAT 968 0,19
GALIĆ FERDO - GALIĆ FERDO - NEOVISNI KANDIDAT 839 0,17

Bošnjački član (73,80 posto biračkih mjesta obrađeno)

IZETBEGOVIĆ BAKIR - SDA - STRANKA DEMOKRATSKE AKCIJE 133933 34,65
RADONČIĆ FAHRUDIN - SAVEZ ZA BOLJU BUDUĆNOST BIH - SBB BIH FAHRUDIN RADONČIĆ 116960 30,26
SILAJDŽIĆ HARIS - STRANKA ZA BOSNU I HERCEGOVINU 97537 25,23
ĐEDOVIĆ IBRAHIM - DEMOKRATSKA NARODNA ZAJEDNICA - DNZ BIH 12046 3,12
LATIĆ ĐEMAL - STRANKA DEMOKRATSKE AKTIVNOSTI A-sda 7579 1,96
DEMIROVIĆ MUJO - BPS - SEFER HALILOVIĆ 7531 1,95
SPAHIĆ IBRAHIM - GRAĐANSKA DEMOKRATSKA STRANKA BOSNE I HERCEGOVINE 5778 1,49
KEŠETOVIĆ IZUDIN - BOSS - BOSANSKA STRANKA - MIRNES AJANOVIĆ 3276 0,85
JUSIĆ AIDA - JUSIĆ AIDA - NEZAVISNI KANDIDAT 1909 0,49

Srpski član (66,30% obrađenih listića)

RADMANOVIĆ NEBOJŠA  - SNSD - SP
225922 49,75
IVANIĆ MLADEN - KOALICIJA ZAJEDNO ZA SRPSKU
214011 47,12
PAPOVIĆ RAJKO  - SAVEZ ZA DEMOKRATSKU SRPSKU
14208 3,13

Naposredno nakon objave prvih rezultata od strane SIP-a, Bakir Izetbegović je proglasio svoju pobjedu, pozivajući se na šire podatke dobivene od stranačkih promatrača. On je najavio da će se kao član Predsjedništva BiH zalagati za politiku "pružene ruke i suradnje u okvirima realnog". Dosadašnji bošnjački član Predsjedništva Haris Silajdžić oko 1.20 je priznao izborni poraz i čestitao pobjedu Izetbegoviću.

IZETBEGOVIĆ: Koalicija s SDP-om je moguća jer su nam slična gledišta na budućnost BiH

U obraćanju medijima Izetbegović je govoreći o politici koju će voditi kao član Predsjedništva istakao da će voditi realnu  politiku, politiku pružene ruke i saradnje.
Komentirajući dobar rezultat koji je ostvario  protukandidat Fahrudin Radoničić Izetbegović je rekao da Radončić nema teret vlasti, te da ima medije, tako da je dobar rezultat i očekivan. 

Kad je riječ o saradnji s novim/starim članom Predsjedništva Nebojšom Radmanovićem Izetbegović je rekao da će prije svega raditi na dogovaranju unutar ovog tjela, što bi mogao biti veliki pomak u odnosu na ponašanje njegovog prethodnika Harisa Silajdžića.

Govoreći o mogućim koalicijama on je rekao  da o tome odlučuje Predsjedništvo stranke, te da će stranka koalirati s onima koji osvoje glasove i koji vole ovu zemlju i žele joj dobro.
Tako je eventualnu koaliciju sa SDP-om, Izetbegović ocjenio kao moguću jer su im slični stavovi kad je riječ o budućnosti Bosne i Hercegovine.

ČOVIĆ NAJAVIO HRVATSKU FEDERALNU JEDINICU U BIH

Pobjedu je proglasio i lider HDZ BiH Dragan Čović, najavivši formiranje hrvatskog entiteta:

- Dobra večer iz Mostara, budućeg glavnog grada hrvatske federalne jedinice u BiH. Moramo svu svoju snagu usmjeriti da građanima BiH kažemo kako je treći entitet ili treća federalna jedinica s hrvatskom većinom jedina realnost naše zemlje, rekao je Čović novinarima, komentirajući da je Željko Komšić pobijedio 99% glasovima Bošnjaka, te da "nije pobijedio Borjanu Krišto". Po njegovim riječima HDZ je osvojio uvjerljivu pobjedu među hrvatskim strankama.

Komentirajući prve preliminarne rezultate izbora za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, prema kojima uvjerljivo vodi kandidat SDP-a Željko Komšić, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je kako mu je "žao što bošnjački narod nije prepoznao poruku hrvatskog naroda i što je dopustio sebi da brutalnom većinom bira hrvatskog člana Predsjedništva BiH".

"Time se ne gradi BiH i time se ne gradi povjerenje između bošnjačkog i hrvatskog naroda. Time se samo šteti i BiH i bošnjačkom narodu", poručio je Čović iz izbornog stožera svoje stranke u Mostaru, te se zapitao "ima li smisla ovako organizirana BiH i što ćemo imati naredne četiri godine ako će ponovno brojniji narod odlučivati i o kadroviranju u ime hrvatskog naroda i donošenju svih drugih odluka?".

"Ako gospodin Komšić ima već evidentnu potporu bošnjačkog naroda, onda je evidentno trebao biti bošnjački član Predsjedništva. Mi bi to jasno podržali", kazao je Čović, te dodao da je zadovoljan izbornim rezultatom koji je postigla Borjana Krišto, te da nije izgubila od Komšića.

"On je nije pobijedio, jer ako uzmete hrvatsko glasačko tijelo, Krišto će dobiti približno dvije trećine hrvatskih glasova. Krišto nije izgubila od Komšića. To je borba potpuno nesimetričnim oružjem. Jednostavno niste na istoj političkoj sceni i ne borite se istim oružjem", ocijenio je predsjednik HDZ-a BiH.

KRIŠTO O PRVIM REZULTATIMA

Komentirajući prve preliminarne rezultate izbora za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, prema kojima uvjerljivo vodi kandidat SDP-a Željko Komšić, kandidatkinja HDZ-a BiH Borjana Krišto izjavila je kako je to "najbolja poruka što to bošnjački narod misli i kakvu budućnost BiH promišlja".

"Ovo najbolje govori gdje je BiH danas i gdje ta BiH ide", kazala je Krišto te dodala kako se Željko Komšić ni u svom obraćanju nakon objave rezultata nije predstavio da je kandidat iz reda hrvatskog naroda.

"Želim poručiti kako hrvatski narod i hrvatski legitimni predstavnici okupljeni oko HDZ-a BiH neće stati na ovome te će ustrajati na traženju rješenja jednakopravnih za sve narode u BiH", poručila je Krišto, napomenuvši da je zadovoljna ostvarenim rezultatom, iako nije ušla u Predsjedništvo BiH.

"Neću ući u Predsjedništvo ali moram reći da sam izrazito zadovoljna te čestitam svim našim biračima, zapravo cijelom hrvatskom narodu što je prepoznao da HDZ BiH, preko svojih legalnih i legitimnih predstavnika u vlasti, ima jaku i odgovornu politiku", kazala je kandidatkinja HDZ-a BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

IVANIĆ: BITKA NIJE ZAVRŠENA

Kandidat Koalicije “Zajedno za Srpsku” za člana Predsjedništva BiH iz RS-a Mladen Ivanić smatra da se još ne može reći ko je pobjednik za tu funkciju, jer treba prebrojati sve glasačke listiće. 

Iznio je podatak da kandidat SNSD-a za srpskog člana Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović ima oko 233.000, a on oko 221.000 glasova, a na osnovu kako kaže prebrojanih 450.000 glasova ili oko 72 posto glasova. 

“Bitka još nije završena”, rekao je Ivanić i iznio podatak da je među prebrojanim glasovima, čak 41.000 nevažećih listića, što je “ jako mnogo s obzirom da je listić za srpskog člana Predsjedištva BiH izuzetno jednostavan”. 

Ti listići, smatra, su “presudili izbore za ovaj nivo vlasti”.

Kandidat ove koalicije za predsjednika RS-a Ognjen Tadić naveo je da još nema podatke za tu funkciju, ali smatra da “kandidat SNSD-a Milorad Dodik nije ostvario ni približno onakav rezultat kakav mu je prikazala nekolicina agencija koje su uradile istraživanje za njega, niti je blizu onome što su mediji pod njegovim uticajem najavljivali u prethodnom period”. 

Navodeći da se on ne smatra odgovornim za budućnost RS-a u naredne četiri godine, Tadić je rekao da može poručiTI: “Laku noć Republiko Srpska”.

RAGUŽ: POBIJEDILI ONI KOJI SU BILI ZA KONFRONTACIJU

Kandidat Hrvatske koalicije HDZ 1990 – HSP BIH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Martin Raguž izjavio je nakon objave prvih neslužbenih rezultata kako treba što prije otkloniti stanje prema kojemu drugi narodi mogu birati hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

"Po ovome se vidi, i da su Hrvati imali jednog kandidata, ne bi imali nikakva jamstva po ustavnom i izbornom zakonu da bi on bio izabran. Znači otpada priča i odgovornost koja se prebacuje Hrvatima jer vidimo da drugi mogu većinskom voljom izabrati. To je sadašnje rješenje po Aneksu IV Daytonskog sporazuma i svi oni koji misle dobro BiH treba biti fokusirani na otklanjanje tog stanja nakon ovih izbora", poručio je Raguž iz izbornog stožera Hrvatske koalicije.

Što se tiče vlastitih rezultata, Raguž je kazao da su na tragu njegovih realnih očekivanja, s obzirom na kapacitet i infrastrukturu s kojom je raspolagao te s načinom na koji je vodio svoju kampanju, a ocijenio ju je pozitivnom.

"Nažalost, vidimo se da se ponovno biraju većinom osobe koje su protekle četiri godine išle na konfrontaciju, tako da oni preuzimaju odgovornost za naredne četiri godine", kazao je Raguž, zahvalivši svojim glasačima na ukazanom povjerenju.

PDP NAJAVLJUJE KRIVIČNE PRIJAVE "ZBOG KRAĐE GLASOVA"

Potpredsjednik PDP-a Branislav Borenović večeras je izrazio sumnju u “krađu glasova” na jednom glasačkom mjestu u Krupi na Vrbasu, naselju u sastavu Grada Banja Luka, te najavili podnošenje i krivičnih prijava.

On je večeras na pres-konferenciji u Banjoj Luci iznio podatak o uočenim nepravilnostima na tom biračkom mjestu.
“Apsurdno je da je izlaznost na tom biračkom mjestu 98 posto, a samo 100 ljudi radi u Ljubljani”, rekao je Borenović i dodao da su “prema rezultatima glasanja” na tom biračkom mjestu skoro svi glasovi za kandidate SNSD-a.

Krivičnu prijavu, najavio je, podnijet će protiv svih članova tog biračkog odbora, a ako se ne poništi glasanje u tom glasačkom mjestu prijava će ići i protiv predsjednika i svih članova Gradske izborne komisije Banja Luka.
Iz SNSD-a su odgovorili da PDP “već počinje naricati o nepravilnostima na uzorku koji nije bitan”.
S druge strane, iz SDS-a ukazuju da se i na ovim izborima u pojedinim općinama, kao što je Mrkonjić-Grad, pojavljuje veći procenat nevažećih glasova.

U SDP-u SLAVE DOBAR REZULTAT

Davanjem povjerenja Socijaldemokratskoj partiji BiH (SDPBiH) na jučerašnjim izborima narod BiH je kazao da želi novi početak za ovu zemlju. Počela je nova historija BiH i dobili smo šansu da počnemo praviti državu za čovjeka, kazao je predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Zlatko Lagumdžija na konferenciji za novinare održanoj odmah iza ponoći u Sarajevu.

Na ovogodišnjim izborima, za  razliku od prije četiri godine, prema Lagumdžijinim riječima, SDP je dobio duplo više glasova, a kandidat za člana Predsjedništva BiH Željko Komšić skoro tri puta više.

- Narod je rekao da je Socijaldemokratska partija i stranka broj jedan u državnom i federalnom parlamentu, a Željko Komšić stari-novi predsjednik svih građana BiH. SDP želi ujediniti zemlju i okupit ćemo sve one koji žele da otvore novu historijsku stranicu, dodao  je Lagumdžija.

Potpredsjednik SDPBiH i prema još nezvaničnim podacima član Predsjedništva BiH Željko Komšić, zahvalivši na ukazanom povjerenju građanima i biračima, kazao je da je SDP stranka koja će  raditi u korist svih naroda BiH, bez obzira na to da li su glasali ili ne za tu političku partiju.

- Znamo u šta smo ušli i šta nas čeka. Naša je obaveza da radimo u korist ove zemlje i sigurno  nećemo iznevjeriti, istaknuo je Komšić u svojoj poruci građanima.

Tijekom noći mogli su se čuti glasovi određenih analitičara koji naglašavaju da u situaciju u koju je BiH uplovila ima elemenata državnog udara. Obrazlažući tu tezu oni naglašavaju kako je Željko Komšić na mjesto koje je ustavom predviđeno za hrvatskog predstavnika zapravo izabran glasovima Bošnjaka, istovremeno se predstavljajući kao predsjednik svih građana BiH.

Komšićevo lažno predstavljanje suprotno ustavu jasno oslikava i činjenica da je on na ovo mjesto kandidiran od većinske bošnjačke stranke koja u izbornu utrku nije isticala svog kandidata za bošnjačkog niti za srpskog člana Predsjedništva BiH.

U prilog istoj tezi govori i činjenica da SDP BiH nije uopće parlamentarna stranka u drugoj polovici BiH, odnosno u Republici Srpskoj.

Po svemu sudeći BiH ulazi u jedno iznimno krizno razdoblje koje može okončati ustavnim promjenama, ali i na neki drugi način, kratka je ocjena stanja u noći nakon priopćavanja prvih neslužbenih rezultata.


Dnevnik.ba / Fena / HRsvijet