U Međunarodnom sudu za pravo mora u Hamburgu zatvorena je sinoć godišnja konferencija Instituta za pravo mora na kojoj je, uz sudjelovanje brojnih svjetskih stručnjaka za pravo mora, hrvatski stručnjak dr. Davor Vidas, direktor  Odjela za pomorstvo i pravo mora na Institutu Fridtjof Nansen u Oslu, govorio o otvorenim pitanjima međunarodnog prava u Jadranskome moru.

U izlaganju održanu u sklopu sjednice "Europa i Sredozemlje" pod predsjedanjem talijanskog suca u Međunarodnom sudu za pravo mora Tullija Trevesa, dr. Vidas je, među ostalim, naglasio veliku potrebu zaštite jadranskog okoliša i ribljih resursa.

Podsjetio je na razvoj pitanja hrvatskoga "zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa", ZERP-a, od 2003. do 2008. te upozorio na odgovornost EU u poštovanju i primjeni globalno prihvaćenih pravila međunarodnog prava mora. Također je naglasio da je nužno odijeliti pravna pitanja regulacije uporabe i zaštite Jadrana od političkih pitanja tzv. Zapadnog Balkana.

Na konferenciji, koja se pod naslovom "Institucije i regije u upravljanju morima" održala u Hamburgu, u Međunarodnom sudu za pravo mora, izlagali su vodeći stručnjaci za međunarodno pravo mora iz SAD-a, Europe, Azije, Južne Amerike i Australije, uz sudjelovanje sudaca Međunarodnoga suda za pravo mora.

 

HRsvijet