Lidija Korać, djevojački Budimir, član predsjednišva Lagumdžijinog SDP-a. nalazi se u vodstvu HKD Napredak, stoji na službenoj internet stranici ove udruge na čijem je čelu Franjo Topić, katolički svećenik iz Sarajeva.

Mada statut ove nepolitične i vanstranačke udruge kaže da se u vodstvo HKD Napredak „ne biraju čelni dužnosnici iz političkih stranaka“ u slučaju istaknute čelnice SDP-a statut je vješto zaobiđen.

Posebno zgražanje izaziva činjenica da je u vodstvo ove udruge, koja među hrvatskim narodom u BiH ima dugogodišnju tradiciju i izniman značaj, izabrana osoba iz čelništva stranke - slijednika KPJ, odnosno iste one organizacije koja je 1945. dala pogubiti jednu trećinu katoličkih svećenika u BiH, zabranila rad HKD Napredak, te oduzela kompletnu imovinu te udruge.

Dobar dio te imovine i danas je u vlasništvu SDP-a. Kao slijednik SK BiH ova je stranka naslijedila sve nekretnine, uglavnom nacionalizirane, kojima je partija nekad raspolagala. Iznajmljujući poslovne prostore različitim pravnim subjektima, pa čak i Vladi Federacije BiH, ova stranka ostvaruje enormno visoke financijske prihode kojima financira glavninu svojih aktivnosti, objavila su prije nekoliko dana sredstva priopćavanja u BiH. Nije potrebno napominjati da je upravo tim sredstvima financiran projekt Željko Komšić, kao i ukupan proces majorizacije hrvatskog naroda u BiH.

Lidija Korać, djevojački Budimir je, inače, bivša dugogodišnja predsjednica Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIP), koja je nakon isteka ovog mandata ušla u sam vrh stranke koja je hrvatskom narodu u BiH nametnula Željka Komšića.

Lidija Korać potječe iz obitelji Franje Budimira, nekadašnjeg člana CK SK BIH i osobe koja je u vrijeme II. svjetskog rata djelovala ilegalno na području Dalmacije i Hercegovine. Bolji poznavatelji tadašnjih prilika ističu da je Budimir, zajedno sa Jurom Galićem, bio jedan od kreatora partijskog dopisa o navodnoj krivnji hercegovačkih franjevaca iz veljače 1945. godine. Uz njegov ratno-komunistički put veže se i poznanstvo s nekolicinom članova obitelji aktualnog hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, što određeni analitičari ističu kao jednu od glavnih platformi za blisku suradnju zagrebačkog i sarajevskog SDP-a.

Drugi zanimljiv detalj koji pokazuje koliko su rodbinske veze važnije od ideologije svakako je vezan za najavljenu suradnju crvenih i crnih, odnosno Walter-Wolf koaliciju, kako su neki novinari nazvali (ne)moguću koaliciju crvenog SDP-a i „crnog“ HSP-a BiH. Sudeći prema tim dobro obaviještenim izvorima bliskim HSP-u BiH, istaknuti član te stranke Živko Budimir potiče, također, iz obitelji nekadašnjeg oznaša Franje Budimira, što je zoran pokazatelj na kojim se načelima pokušava uspostaviti SDP-ova vlast u BiH.

I unatoč činjenici da je SDP godinama u oporbi znatan je njegov utjecaj na određene procese u BiH. Zahvaljujući unutar bošnjačkom konsenzusu ali i bliskosti s određenim međunarodnim organizacijama u BiH ova stranka godinama ima snažan „upliv“ u skoro sve sfere života u susjednoj državi. Poglavito je značajan utjecaj Zlatka Lagumdžije na određene medije, ali i proces imenovanje tužitelja i sudaca, što je nedvosmislen pokazatelj  kojim se pravcem žele nastaviti politički procesi u BiH.

 

Marin Jurković


Vezani članci:

Skandalozno: Bošnjački plan potpune majorizacije Hrvata u završnoj fazi!

Najave medija bliskih SDP-u: Na vlast dolazi "Walter Wolf" koalicija

OSVRT IVE LUČIĆA: Ivan Šarčević, mali brat ili mali inkvizitor?

KOLUMNA PETKOM ILIJE ZOVKA: Probošnjačka manjina javno terorizira hrvatsku većinu

KOLUMNA PETKOM ILIJE ZOVKA: Probošnjačka manjina javno terorizira hrvatsku većinu II.

OSVRT MATE LOGARE: Fratri i politički lonac

TELEVIZIJSKO SUČELJAVANJE JOSIPA JURČEVIĆA I JURE GALIĆA: Prava istina o stradanjima širokobrijeških fratara