-Danas sam ovdje da se poklonim žrtvama i odam počast. Ovdje sam i da, klanjajući se žrtvama, još jednom uputim riječi isprike i iskreno žaljenje te da stvorim mogućnost da Hrvati i Srbi okrenu novu stranicu povijesti - prve su riječi koje je uputio predsjednik Srbije Boris Tadić odajući počast nevinim žrtvama ubijenima na Ovčari.

>>Boris Tadić:Oslobođenje Gotovine bilo bi loše za Hrvatsku i Srbiju

 

Boris Tadić, koji je trajektom Golubica stigao u prvi posjet Vukovaru, dodao je kako želi stvoriti mogućnost da Hrvati i Srbi okrenu novu stranicu povijesti te da naša djeca ne budu opterećena događajima iz devedesetih godina prošlog stoljeća.

- Klanjajući se žrtvama na Ovčari danas mislimo na budućnost. Sve što se događalo među Hrvatima i Srbima u 20. stoljeću treba biti dio prošlosti, to sve treba biti uklopljeno u knjigu prošlosti, a nakon toga moramo stvoriti knjigu budućnosti - rekao je Tadić na Ovčari.

Predsjednici Tadić i Josipović na Ovčari su položili dva vijenca, jedan sa srbijanskom, a drugi s hrvatskom trobojnicom. Na oba stoji natpis "Nevinim žrtvama". Prilikom polaganja vijenca predsjednik Josipović istaknuo je da je Ovčara mjesto boli i stradanja.

Tadić predao dokumentaciju nestalu iz bolnice 1991.

Tadića su u Vukovaru dočekali predsjednik Ivo Josipović, vukovarski gradonačelnik Željko Sabo, župan Božo Galić i drugi uzvanici te stotinjak Vukovaraca.

Okupljeni Vukovarci spontano su zapljeskali kad je Tadić zakoračio na obalu. Tadić je najprije otišao na sastanak u Gradsko poglavarstvo, gdje je predao dokumente nestale iz vukovarske bolnice 1991.

Unatoč ekstremnom osiguranju, zasad, koliko je poznato, nije zabilježen niti jedan incident. A prema svemu sudeći, ne treba ništa takvo ni očekivati. Naime, Vukovarci današnji dan doživljavaju kao samo još jedan običan četvrtak u njihovu gradu.

Vukovarske majke Tadiću okrenule leđa

Kod mjesta masovne grobnice okupile su se članice Udruge vukovarske majke koje stoje sa svijećama u rukama i mole krunicu. Drže i transparent na kojemu piše "Cijeli Vukovar je Ovčara".

 

- Vukovar na svako nasilje odgovara molitvom i krunicom, a  dolazak Borisa Tadića smatramo nasiljem. Nismo pokopali sve svoje, još uvijek tražimo naše najmilije i bez pune istine ne može se dalje normalno živjeti - rekla Vilma Vidović iz Udruge i dodala da od Tadića ništa ne očekuje te da je u Domovinskom ratu izgubila pet članova obitelji od kojih se troje još uvijek traži.

Članice Udruge vukovarske majke srbijanskom predsjedniku okrenule su leđa dok je polagao vijenac i držao govor.

Protiv Tadićeva posjeta prosvjedovali su članovi HSP-a i njihovi simpatizeri koji su susret dvojice predsjednika nazvali "trostrukim porazom hrvatske politike".

Ne pamte ovakve mjere osiguranja

Iako je Vukovar i dosad često ugošćavao predsjednike i premijere RH, ali i drugih zemalja, veleposlanike, ali i brojne visoke dužnosnike, građani ne pamte ovakve mjere osiguranja.

Naime, središte grada je od srijede poslijepodne praktički pod opsadom, blokirale su ga policija i različite sigurnosne službe. Na svakom koraku mogu se vidjeti policajci, u pripravi je interventna postrojba policije, a angažirani su i specijalci. Svima njima treba dodati i brojne djelatnike sigurnosti u civilu. Iz policije ne žele reći koliki je broj policajaca i djelatnika angažiran, ali se u nekim neslužbenim razgovorima dolazi i do brojke od oko tisuću pripadnika MUP-a.

Središte Vukovara od srijede poslijepodne zatvoreno je i za promet, a zabranjeno je parkiranje na više parkirališta. Tijekom posjeta srbijanskoga predsjednika Tadića zabranjeno je i prometovanje Dunavom.

– Ovakve događaje je iznimno teško organizirati kada je u pitanju sigurnost. Može se slobodno reći da je to noćna mora za policiju i sve sigurnosne službe. I samo mjesto gdje će doći predsjednik Srbije je vrlo nezgodno jer je okruženo visokim zgradama s brojnim prozorima. Tu su i drugi stambeni objekti i ruševine, rekao nam je neslužbeno jedan od djelatnika osiguranja.

Vukovarci najvećim dijelom pozdravljaju dolazak Tadića u Vukovar od kojega očekuju i konkretne informacije o oko 360 nestalih Vukovarac,a koliko ih se i danas vodi na popisima nestalih.

– Ma nemam ja ništa protiv dolaska Tadića niti bilo koga drugoga u Vukovar. Međutim, pravo je pitanje što Vukovar i njegovi građani imaju od toga. Grad je još uvijek neobnovljen, malo je posla, a mnogo nezaposlenih. Plaće su male ili nikakve i jako se teško živi. Vukovar je do rata bio među najbogatijim gradovima u bivšoj državi, a sada je na dnu u Hrvatskoj. Nama treba posla i pomoć da napokon živimo normalno. Svakako je potrebno riješiti i pitanje nestalih, gotovo je jedinstven komentar Vukovaraca o Tadićevu dolasku.

Nezadovoljni prosvjednici: "Naša krv je na vašim rukama!"

"Naša krv na vašim rukama", "Ivo, krivo radiš", "Tko je čiji predsjednik" samo su neki od transparenata s kojima je dvojicu predsjednika u Vukovaru dočekalo stotinjak članova HSP-a i ogorčenih građana.

- Susret je trostruki poraz hrvatske politike. Riječ je o neslužbenom posjetu, na istu se razinu stavljaju Vukovar i Paulin Dvor, što je u najmanju ruku nekorektno. Zna se reći žrtva je žrtva. Točno, ali srbijanska politika pokušava pronaći argument za drugu politiku, a hrvatska politika propušta povijesne činjenice da su u okupiranim mjestima sustavno ubijani nedužni civili. Jedan eksces u Paulin Dvoru, nastao kao posljedica zločina i koji je pravno sankcioniran, izjednačava se s cijelim sustavom ubijanja. Hrvatska ne podiže optužnice, a nakon ovog posjeta neće ih ni moći podići - rekao je predsjednik HSP-a Daniel Srb. Od Tadića, dodao je, traže ispriku, a ne žaljenje. Hrvatska ne smije pristati na prebacivanje krivnje na Tuđmana i Miloševića, kaže Srb. Tadić dolazi s figom u džepu, poručili su prosvjednici.

- Prvo je trebao doći u Zagreb, priznati agresiju i dogovoriti ratnu odštetu, a tek onda na Ovčaru. Mi koji smo u rukama nosili naše ubijene ovaj posjet ne možemo prihvatiti. Uostalom, kakav je to neslužbeni posjet na koji dolaze predsjednik i premijerka? I koliko to stoji? Mogli su osposobiti jedno brodogradilište - govorili su prosvjednici protiv Tadićeva dolaska u Vukovar.

Vladimir Šeks: Tadićeva izjava na Ovčari je izvrsna

Izvrsna izjava predsjednika Srbije Borisa Tadića. Ne samo da je izrazio žaljenje, nego je i dao ispriku zbog zločina. To je važan i vrijedan iskorak i utjecat će bitno na odnose Hrvatske i Srbije, ali i na stabilnost cijele regije - komentar je potpredsjednika Sabora Vladimira Šeksa na prvu izjavu srbijanskog predsjednika Tadića danu na Ovčari.

Optimistična je i potpredsjednica Sabora Željka Antunović.

- Ako već nije do izjave došlo ranije, dobro da je sad. Za ispriku treba hrabrosti. Ali nadam se da neće samo na tome ostati i da će svaki idući dan biti obilježen u skladu s tom isprikom - poručila je Antunović.

Izvrsna izjava predsjednika Srbije Borisa Tadića. Ne samo da je izrazio žaljenje, nego je i dao ispriku zbog zločina. To je važan i vrijedan iskorak i utjecat će bitno na odnose Hrvatske i Srbije, ali i na stabilnost cijele regije - komentar je potpredsjednika Sabora Vladimira Šeksa na prvu izjavu srbijanskog predsjednika Tadića danu na Ovčari.

Optimistična je i potpredsjednica Sabora Željka Antunović.

- Ako već nije do izjave došlo ranije, dobro da je sad. Za ispriku treba hrabrosti. Ali nadam se da neće samo na tome ostati i da će svaki idući dan biti obilježen u skladu s tom isprikom - poručila je Antunović.

Kajin: Vukovarsku žrtvu ne treba relativizirati

Za IDS-ovca Damira Kajina Vukovar je najbolje mjesto za razgovor hrvatskog i srbijanskog predsjednika, no on neće, kaže, staviti točku na i hrvatsko-srbijanskih odnosa.

- Isto je tako sigurno da ni Tadić kurtoaznim izjavama žaljenja neće izraziti tvrdnju da je bivša jugoslavenska vojska pod patronatom njegova prethodnika Miloševića bila agresor jer bi to impliciralo ratnu štetu u korist Hrvatske i BiH - kaže Kajin. Dodao je i da je Boris Tadić u Paulin Dvor mogao doći neki drugi dan.

- Nesporno je da se tamo također dogodio stravičan do danas nekažnjen zločin, ali vukovarsku žrtvu na taj način ne treba relativizirati - rekao je Kajin.

Friščić: Možemo praštati, ali ne treba zaboraviti

- Postoji ona riječ utjeha. Možemo praštati, ali ne treba zaboraviti. Tko zaboravi prošlost ona mu se često vrati - komentirao je potpredsjednika Sabora Josipa Friščić dolazak srbijanskog predsjednika Tadića u Vukovar. Taj njegov čin je, kaže, dobrodošao, ali njime se neće zatvoriti "knjiga".

- Još je tisuće onih za koje ne znamo gdje su im kosti, otvoreno je pitanje nezbrinutih nakon rata, pitanje granice nije riješeno, očekujemo i sudske pravorijeke - nabrajao je Friščić sva otvorena pitanja koja Hrvatsku još uvijek tište.

 

VLM / HRsvijet