Hrvati bi rado bili na mjestu ministra financija Ivana Šukera, bar ako je suditi po interesu koji je u prvom tjednu postojanja izazvao proračunski kalkulator, projekt najpoznatijega hrvatskog internetskog aktivista Marka Rakara i udruge Vjetrenjača. Građani bi rezali rashode, a proračun punili povećanjem kazni, poreza i trošarina. Prosječan proračun građana, koji su posjetili aplikaciju proračunski kalkulator, u prihodima iznosi 127 milijarda kuna, a u rashodima 133,7 milijarda. Dakle, u odnosu na prijedlog Vlade RH, prihodi su veći dvije milijarde, a rashodi manji 6,7 milijarda. Umjesto deficita od 15,4 milijarde, građani bi ga srezali više nego dvostruko, na 6,8 milijarda kuna.

Podsjetimo, od prošle nedjelje svaki od dva milijuna korisnika interneta u Hrvatskoj, može sam kreirati državni proračun za 2011. godinu na stranici proracunskikalkulator.com. U samo četiri dana stranica je imala 100.000 ulaza, a gotovo dvije tisuće građana iskoristilo je i mogućnost slanja svojega prijedloga proračuna udruzi Vjetrenjača. Ekonomski analitičar Vjetrenjače Marko Krištof analizirao je prijedloge proračuna građana koji su se igrali Šukera.

Korisnici proračunskoga kalkulatora u prosjeku su najmanje promjene radili na stavkama doprinosa, koji se samo 0,1% razlikuju od trenutačna prijedloga. Zdravstveni doprinosi u prosjeku su povećani 0,6%, za zapošljavanje 0,02%, a izdvajanje za prvi stup (u korist drugog) smanjeno je 0,02%. Zanimljivo je da čak 37% (698 osoba, od ukupno 1910 anketiranih) nije mijenjalo stope doprinosa.

PDV korisnici u prosjeku žele smanjiti 0,7% (369 osoba želi PDV od 22%, a čak 872 osobe žele da PDV ostane na trenutačnoj vrijednosti).

– Zanimljivo je da čak 42,9% osoba želi ukidanje nulte stope PDV-a. Uvođenje poreza na imovinu poželjno je za čak 58,2% korisnika, a za 58,0% korisnika uvođenje poreza na kapitalnu dobit pravo je rješenje – kazao je Krištof.

Korisnici proračunskoga kalkulatora povećali bi kazne 16,4%, a poreze i naknade na igre na sreću 11,6%. Prosječno je povećanje trošarina 3,7%, a ostali su porezi na robu i usluge uvećani u prosjeku 3,8%.

Rezanje rashoda

Od maksimalno 25% ponuđenih, korisnici kalkulatora rashode za zdravstvo (bez socijalne skrbi) smanjili su 3,53%. Naknade za nezaposlene korisnici su smanjili 9%.

Korisnici su kalkulatora mirovine na temelju osiguranja (redovite) smanjili u prosjeku 2,5%, a od toga starosne 2,4%, obiteljske 2,7% te invalidske 2,6%. Ostale mirovine (zbirni iznos mirovina HAZU, MUP-a, Hrvatske vojske, boraca NOR-a, domovinske vojske, saborskih zastupnika, političkih zatvorenika i bivše JNA) smanjili su 5%.

– Mirovine hrvatskih branitelja korisnici bi smanjili 13,6%, a ostale transfere braniteljskoj populaciji 6,1% – ističe analitičar Krištof.

Rashode za socijalnu pomoć korisnici žele smanjiti 7,2%, a čak 65,8% korisnika podupire uvođenje registra korisnika socijalne pomoći, koji bi ograničio primanje pomoći imovinskim cenzusom.

Subvencije poljoprivrednicima u prosjeku korisnici žele smanjiti 9,9%, a ostalim sektorima 11,6%. Kapitalne pomoći u prosjeku su smanjene 5,9%.

Jedno od najvećih smanjenja bilo je u odjelu pomoći u inozemstvu koje korisnici u prosjeku žele smanjiti 11,8%.

Ni kultura, znanost i obrazovanje nisu dobro prošli među surferima koji su odlučili nadmetati se s ministrom Ivanom Šukerom.

– Čini se da korisnici proračunskog kalkulatora ne cijene napore ministarstva kulture kad mu izdatke žele smanjiti 6,0%. Naši korisnici smatraju da je broj zaposlenih u znanosti i obrazovanju u prosjeku potrebno smanjiti 1,9%, njihove (bruto 1) plaće 3,3% te materijalne rashode 3,9% – kazao je Krištof. U sustavu obrane korisnici bi smanjili broj zaposlenih 3,8%, njihove bruto plaće 5,9%, a materijalne rashode 5,0%. U Ministarstvu unutarnjih poslova smanjili bi broj zaposlenih 2,5%, njihove bruto plaće 4,6% te ostale rashode 4%.

– Iako to iz pojedinačnih brojeva nije očito, korisnici proračunskoga kalkulatora ukupan bi proračun za znanost i obrazovanje smanjili 313 milijuna kuna (4,0%), rashode Ministarstva obrane 115 milijuna (5,5%) te rashode MUP-a za 67 milijuna kuna (5%) – ističe Krištof.

3650 otkaza

Na ostalim zaposlenima koji svoju plaću primaju na teret državnog proračuna korisnici bi „uštedjeli" ukupno 759 milijuna kuna, smanjujući njihov broj 3650 (5,8%) i njihovu bruto plaću 511 kuna (5,7%).

Na lokalnoj razini korisnici bi na troškovima zaposlenih uštedjeli gotovo milijardu kuna, smanjujući njihov broj za 4305 (čak 11%), a njihovu (bruto 1) plaću 1170 kuna (čak 11,9%).

Kad je riječ o dolasku MMF-a, i građani koji su proračun uzeli u svoje ruke slično razmišljaju kao ministar financija Ivan Šuker. Naime, tek svaki deveti građanin iskoristio je mogućnost koju nudi proračunski kalkulator – "Potraži pomoć MMF-a".

– Najzanimljivije je da samo 10,9% korisnika želi dolazak MMF-a – ističe Marko Krištof.

Ovo je prva analiza prijedloga proračuna građana, a autori najavljuju nove kad prikupe 10.000 prijedloga.

– Kako u proračunski kalkulator zbog kratkog roka izrade (Vlada nas je iznenadila ranim izdavanjem proračuna), u projekt nismo uključili tzv. primarni deficit, koji iz deficita izuzima rashode za isplatu kamata na primljene zajmove, vjerujemo da su građani rezali više nego što je potrebno. Stoga ćemo u daljnjim analizama pokušati ispraviti ovu „nepravdu" tako da ćemo iz daljnje analize iz prosjeka izbaciti „radikale", a analizu proširiti obradom po stupnju obrazovanja, vlasništvu sektora u kojem su korisnici zaposleni te stupnju stručne spreme – zaključio je Marko Krištof, ekonomist udruge Vjetrenjača. U izradi alternativnog proračuna sudjelovali su i djelatnici različitih državnih institucija. Najviše posjeta Vjetrenjača je zabilježila iz MUP-a, čak 131, slijedi upola manje posjeta iz Ministarstva obrane i zagrebačkoga poglavarstva. S računala Vlade kreirano je 45 proračuna, a djelatnici Ministarstva financija napravili su ukupno 26 prijedloga temeljnog dokumenta za funkcioniranje države.

agencija vlm