Snažno antibakterijsko sredstvo, triclosan, koji se nalazi u zubnim pastama, dezodoransima, sapunima..., a čak i u nekim igračkama, znanstvenici povezuju s oštećenjima mozga nerođene djece. Boje se da trudnice, koje su izložene visokoj razini te kemikalije, izlažu djecu takvu riziku.

Alarmantni nalazi

Najnoviji alarmantni nalazi, kako donose britanski mediji, sugeriraju da triclosan može poremetiti dotok krvi prema uterusu ostavljajući djetetov mozak bez dovoljno kisika. “Znamo za problem. Jedino ne znamo koliki je”, komentirala je profesorica Margaret James sa Sveučilišta Florida. Posljednje je istraživanje, inače, provedeno na ovcama, a testiranje je pokazalo da triclosan smeta enzimu koji omogućuje da estrogen cirkulira u maternici. Estrogen, pak, pomaže da ostane široko otvorena glavna arterija koja fetus opskrbljuje krvlju. U Britaniji su na snazi direktive EU, koje kažu da je triclosan siguran za upotrebu, ali u maksimalnoj količini od 0,3 posto po proizvodu. To vrijedi i kod nas. Kako bilo, kompanija GlaxoSmithKline izbacila je triclosan iz zubnih pasta Aquafresh i Sensodyne. Još se rabi, recimo, u brendovima Colgate Total. Generalni direktor Colgatea Marco Poggi odgovara da je 70 studija potvrdilo sigurnost i učinkovitost paste Colgate Total. I to više nego ijedne druge. Nije ustanovljena veza triclosana i ljudskog endokrinog sustava, a pokazalo se i da ga ljudski metabolizam brzo prerađuje.

Svaka kemikalija štetna

– Rasprave o triclosanu traju neko vrijeme, ali mjerodavna komisija EU nije promijenila mišljenje da je on prihvatljiv u propisanim granicama. Osim toga, pasta za zube ispire se, ne odlazi u organizam i nema razloga za paniku među trudnicama – kaže Vjera Haberle iz Zavoda za javno zdravstvo.

agencija vlm

{linkr:related;keywords:fluor;limit:12;title:vezani+sadr%C3%85%C2%BEaj}