Članci

Dobro mjesto za umiranje

Nedavno je zagrebački nakladnik VBZ,objavio u biblioteci Ambrozija prozu suvremene zadarske književnice Lade Vukić,Dobro mjesto za umiranje,u lijepoj, tvrdo ukoričenoj opremi na dvjestotinjak stranica,što je dobra mjera za današnjeg čitatelja,okruženog i izloženog raznovrsnim izazovima za trošenje slobodnog vremena.

Ivica Ivanišević: Ulica Ferde Pomykala 17

Nedavno se je u biblioteci Ambrozija zagrebačkoga nakladnika VBZ-ea,pojavio novi kriminalistički roman Ulica Ferde Pomykala 17 uglednog i popularnog pisca iz Splita,Ivice Ivaniševića,tvrdo ukoričeno izdanje,kako i priliči knjizi koja će se često i rado čitati.

Oluja za žive i mrtve, antologojska poezija Charlesa Bukowskog

Nedavno je agilni zagrebački nakladnik VBZ u biblioteci TRIDVAJEDAN PJESNIŠTVO, objavio zbirku pjesama legendarnog američkog književnika Charlesa Bukowskog (1920-1994), u strastvenom prijevodu Damira Šodana. Riječ je o posthumnoj zbirci poezije koju čine najbolje neobjavljene i u pjesničke zbirke neuvrštene pjesme, iz razdoblja od 1959. godine, pa praktično do smrti 1994.

O romanu Mahala Nikole Šimića Tonina

U očima evropskih mislilaca čovjek je viđen kao zoon politikon, Homo sapiens, Homo ludens, Homo historicus, ali i Homo confclictus u jednom od niza svojih manje ili više poznatih određenja. Svake od ovih antropološih vizura Nikola Šimić Tonin se posredno ili neposredno dotakao u svom romanu, svaku od njih na svoj način preispitao u književnom opitu u kome ih je potopio u rastvor mahale. Od njihove reakcije, takoreći, nastao je roman.

Ivica Prtenjača: Sine,idemo kući

Nedavno je objavljen u zgodnoj,jednostavnoj opremi,oko 160 stranica,prvonagrađeni roman na ovogodišnjem natječaju VBZ-a za najbolji roman 2021.,Sine,idemo kući,uglednoga hrvatskoga pjesnika Ivice Prtenjače.

U njezinim njedrima

Prikaz knjige: Veselko Grubišić,Povratak, Matica hrvatska, Posušje – Široki Brijeg – Grude, 2021.

Govor gen. Ivana Tolja na promociji knjige generala Ademija - Samo istina

”Ima istina od kojih se ne može odstupiti, ima granica na kojima se mora stati, položaja s kojih se ne može uzmicati.” Ovo su riječi pokojnoga kardinala i zagrebačkoga nadbiskupa Franje Kuharića izrečene u teškim i presudnim vremenima za život i opstojnost hrvatskoga naroda. Citira ih i uzima kao motto svoje knjige ”Samo istina” general HV, Rahim Ademi.