ISTAKNUTE VIJESTI

Ozloglašeni suradnik Udbe Vinko Sindučić nekoliko dana prije Božića doživio je moždani udar i trenutno se nalazi na liječenju u jednom rehabilitacijskom centru na području Republike Hrvatske, doznaje se iz krugova bliskih njegovoj obitelji. U dijelu javnosti već su se pojavila nagađanja o razlozima iznenadne Sindičićeve hospitalizacije. Prema jednim tvrdnjama, naglo Sindičićevo oboljenje povezano je s nedavno obznanjenom odlukom Općinskog suda u Rijeci, dok drugi tvrde kako je možda riječ o "medicinskom atentatu"...

Neki poznavatelji prilika smatraju kako je Sindičićevom naglom oboljenju "pogodovala" odluka Općinskog suda u Rijeci koji je neposredno prije Sidičićevog naglog odlaska na liječenje naredio zapljenu njegove cjelokupne imovine. Riječ je o odluci Suda donesenoj povodom tužbe Nikole Štedula za nadoknadom štete koju je pretrpio 20. listopada 1988. godine, kad ga je Sindičić, po nalogu UDBA-e, pokušao ubiti u Škotskoj.

Međutim, iz krugova najbliže Sindičićeve rodbine mogu se čuti informacije kako se za zdravlje naglo oboljelog nekadašnjeg insidera UDBA-e interesiraju i njemački istražna tijela.

>>Njemačko pravosuđe priprema uhidbeni nalog za jedanaest hrvatskih državljana

Postoji naime otvorena sumnje da je Sindičić žrtva „medicinskog atentata“ kojim ga se želi ušutkati i upravo je to, kako neslužbeno doznajemo, bio povod interesa njemačkih istražitelja za cijeli ovaj slučaj.

Naime, razlog za ovakvu mogućnost bolji poznavatelji ovog slučaja vide u činjenici da je Vinko Sindičić krunski svjedok pred njemačkim pravosuđem protiv posljednjih šefova jugoslavenske Udbe, koji će biti izručeni Njemačkoj neposredno nakon ulaska Hrvatske u EU.


R. Horvat

 

Vezani članci:

-Tajna diplomacija: Vesna Pusić tražila od Westerwellea povlačenje međunarodne tjeralice za Josipom Perkovićem

-Misteriozno nestala tjeralica za Josipom Perkovićem: Ucijenjena Vesna Pusić tražila ukidanje tjeralice?!

-Ante Nobilo: Njemačko pravosuđe je povuklo tjeralicu protiv Perkovića

-Zvonimir Hodak: Priča o povlačenju izjave od strane Vinka Sindičića samo je 'dimna bomba'

-Božo Vukušić: Sindičićevo povlačenje iskaza i tjeralica protiv Josipa Perkovića nemaju dodirnih točaka

-Bavarski istražitelji: Josip Perković će ubrzo pred njemački sud!

-BiH uvodi lustraciju: Agenti i doušnici jugoslavenskih tajnih službi ostaju bez dužnosti