ISTAKNUTE VIJESTI

Istraga o ubojstvu bivšeg pomoćnika direktora bošnjačke Agencije za istraživanje i dokumentaciju (AID) Nedžada Ugljena ponovno je aktivirana nakon višegodišnjeg mirovanja, što mnogi vide kao izravnu posljedicu nedavno izrečenih optužbi ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića na račun bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.



Kako piše sarajevska Slobodna Bosna, pozivajući se na izvore bliske Tužiteljstvu BiH, „dosje Ugljen“ je nedavno preuzet od Kantonalnog tužiteljstva u Sarajevu, budući da dosadašnja istraga, koja je otvorena još u jesen 1996., nije dala nikakvih rezultata. Uporedo s ovim procesom, Državno tužiteljstvo vodi istragu o pripadnicima Specijalne (anti)terorističke jedinice Ševe, kojom je do smrti rukovodio upravo Nedžad Ugljen.


Prema neslužbenim informacijama, Tužiteljstvo BiH je trenutno u potrazi za Nedžadom Herendom, ključnim svjedokom u dvije odvojene, ali istodobno usko povezane istrage, koji je nevjerojatnim spletom sretnih okolnosti u lipnju '96., poslije otmice i teškog ranjavanja, ostao živ.


Herenda, ozloglašeni ubojica iz Specijalne jedinice tadašnjeg MUP-a RBiH, odnosno "Službe državne bezbjednosti", lociran je u jednom nizozemskog gradu, gdje živi otkako je u aranžmanu američkih obavještajaca sigurno napustio BiH. Prethodno se Nedžad Herenda, najmanje tri puta, u Sarajevu sastajao s „američkim diplomatima“, kojima je, kako se pretpostavlja, detaljno referirao o ratnom angažmanu Ševa, navodi isti izvor.


Radončić optužio Izetbegovića


Podsjetimo, mnistar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić nedavno je izravno označio Bakira Izetbegovića vođom bošnjačke državne mafije“ odgovorne za više ratnih i poratnih ubojstava (Ugljen, Leutar,  Halilović…) koja nikada nisu rasvijetljena.

Istraga u slučaju “Ševe”, prema Radončićevoj ocjeni, do sada nije otvorena, jer kod Bošnjaka nije postojao istinski politički pluralizam.

“Netko je ubijao tamo, netko ovamo. Ne možemo se pravdati da smo žrtve i da ne treba da sankcioniramo vlastite zločine”, istaknuo je tom prigodom Radončić.

POGLEDAJTE zabranjeni film o muslimanskim zločinima nad Hrvatima

Stranka demokratske akcije i Bakir Izetbegović doveli su vehabije u BiH i zajedno sa Islamskom zajednicom ne čine dovoljno da se suprotstave širenju tog pokreta, izjavio je tom prigodom ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić.

-Moj odgovor će biti parlamentarna i sudska istraga koja će Fahrudina Radončića natjerati da kaže na čemu je bazirao ove drske kvalifikacije. Zastupničko pitanje u ovom smislu je već postavljeno od strane kluba SDA pred Predstavničkim domom Parlamentarne skupštine BiH, tužbu za klevetu kanim pokrenuti u narednim danima - kazao je Izetbegović, odgovarajući na Radončićeve optužbe.


M.M.