ISTAKNUTE VIJESTI

Priča oko masovne grobnice u Vrgorcu, u kojoj koja je prije nekoliko dana pronađeno devet ljudskih kostura, ni dalje ne dalje naznake konačnog epiloga. Obitelji žrtava, a riječ je o civilima koji su koncem siječnja 1945. odvedeni iz OZNA-ine tamnice u Ljubuškom i tamo pogubljeni, istodobno su tužni i radosni.


Među žrtvama ovog zločina bio je i Grgo Leko, tetak višegodišnjeg političkog uznika Anđelka Mijatovića.

-Bio sam dijete, upravo navršio šest godina, kada se navedeni zločin dogodilo i, naravno, u našoj se obitelji sa žalošću o tome pričalo i nikada nije zaboravilo. Prva je vijest bila da je tetak Grgo Leko iz Ledinca kod Gruda, koncem siječnja 1945.  izveden iz zatvora u Ljubuškom  i s drugim zatvorenicima odveden prema Humcu i tamo ubijen. Kasnije je kao pouzdano utvrđeno  da je s drugima  odveden prema  Vrgorcu  i tamo smaknut – kazao nam je Mijatović.

>>Anđelko Mijatović: Posljednji dani Križnog puta fra Slobodana Lončara i fra Zdenka Zupca

Mijatović navodi da, prema njegovim saznanjima, žrtve ničim nisu zaslužile takvu sudbinu

-Moj  tetak Grgo Leko, otac četiri sinčića, bio je obični čovjek bez ikakvih angažiranja koji bi mogli pridonijeti njegovoj okrutnoj sudbini.  Odveden je od kuće u Ljubuški i po svim saznanjima završio je  u Vrgorcu. Partizansko-komunistički ubojice taj su zločin, očito,  počinili trijezne glave, jer su žrtve odveli iz Ljubuškoga 28. siječnja 1945. – navodi Mijatović, ističući da su potomci žrtve već dali krv i čekaju DNA analizu.

Iznenađen je i razinom poštovanja koja se danas pokazuje naspram tim žrtvama.

- Radi se o žrtvama koje zaslužuju više poštovanja i barem danas dostojanstven odnos prema njihovim posmrtnim ostatcima – zaključio je Mijatović.

Ana Luburić: Moju trudnu majku i strinu ubili su u Vrgorcu

-Moju trudnu majku i strinu partizani su odveli iz Ljubuškog zatvora i ubili na tome mjestu. Skoro sedamdeset godina tražim istinu, a otkad su počela iskapanja na toj masovnoj grobnici, ne mogu oka sklopiti, želim završiti ovu priču nakon toliko godina, hoću pokopati dostojanstveno svoju majku – kaže Ana Luburić, kći jedne od žrtava čije su kosti, vjeruje se, pronađene u masovnoj  grobnici u Vrgorcu.

>>Tajna masovne grobnice u Vrgorcu: Partizanski egzekutori ubili i dvije trudnice u visokom stadiju trudnoće

Ana u izjavi za Slobodnu Dalmaciju navodi, kako je došla do informacije da su među ekshumiranima i kosti dviju ženskih osoba.

-U Ministarstvu branitelja rekli su mi da se među ovih devet posmrtnih ostataka nalaze i dva ženska tijela. Radi li se tu o posmrtnim ostacima moje majke i strine, ne znam, jer je navodno još žena tu ubijeno. No, analiza bi trebala to utvrditi – navodi Ana Luburić.


Nezadovoljna je načinom na koji je ekshumacija obavljena.

-Kad sam ih zvala nekidan u Zagreb, svašta sam im kazala, iskapanje s bagerima nije ni po Božjim, ni po ljudskim zakonima, tko ima imalo savjesti, to zna. Onaj bager bio je teži udarac nego metak kad su je ubili - kazala je Ana Luburić iz Mostara čija su majka i strina ubijene na vrgoračkom Novom groblju.

>>Dragan Zovko: Moj otac je odveden iz zatvora u Ljubuškom i ubijen na Novom groblju u Vrgorcu

Dragan Zovko iz Čalića u komunističkim je čistkama ostao bez oca. Smatra se da su njegove kosti također pronađene u Vrgorcu.

- Samo želim doći do kraja, godinama tragam, no ne mogu doći do kraja, a toliko je vremena prošlo…. - prilično emotivno je ponavljao ovaj starac.

Maja Runje: Hrvatsko društvo mora odlučiti je li za žrtvu ili je za ubojicu

Maja Runje, koordinatorica Kruga za trg osuđuje, ali i nastoji razumjeti, propuste tijekom ekshumacije, koju su mnogi pogođeni doživjeli teškom uvredom.

-Moguće je zamisliti da je dio propusta posljedica oskudnih mogućnosti koja Ministarstvu stoje na raspolaganju. Sigurno se ne možemo uspoređivati s Njemačkom čiji samo Savez za skrb o njemačkim vojnim grobištima u inozemstvu  može u 2014. računati na 260 milijuna  eura iz državnog proračuna te na priloge 120 tisuća svojih članova, djelatnih u 5 tisuća mjesnih ureda. Uredili su 1 600 000 grobova na 459 groblja, postigli gotovo 50 međunarodnih ugovora, surađuju s 6 000 učitelja i profesora, a trajno održavaju ljetna radna logorovanja za mlade volontere - s ciljem pouke o uređivanju grobova, o nužnosti dostojanstva za mrtve i o zalaganju za mir. Uz to su suosnivatelji nekoliko muzeja ili muzejskskih zbirki, a izdaju i brojne publikacije – ističe Runje.

Međutim, istovremeno navodi kako glavni problem, ipak, nisu novci.

-Hrvatska vojna groblja su razorena, masovnih grobnica je na stotine i stotine, ništa se nije smjelo ili moglo raditi preko 60 godina. Osnovna zapreka su nejasne, ambivalentne vrijednosti prema kojima se društvo orijentira. Ne postoji način  da žrtve dožive poštivanje i dostojanstveni mir a njihove obitelji priznanje svojih patnji, tako dugo dok se za jugoslavenstvo tvrdi da je vrijednost u temelju države. Nije moguće da društvo doživi vrstu oporavka i razvije kulturu sjećanja, a da se Tita slavi kao  značajnu povijesnu ličnost pa mu ime krasi ulice i trgove. Sam je  krajem svibnja 1945. isticao: Likvidirali smo dvjesto tisuća bandita, a još toliko smo ih zarobili – kazala je Maja Runje.

>>Vladimir Šumanović: Pozadina partizanskog zločina u Vrgorcu u siječnju 1945. godine

Smatra da hrvatska javnost mora odlučiti je li na strani žrtve ubojice.

-Hrvatsko društvo mora odlučiti je li za žrtvu ili je za ubojicu. U međuremenu je zapravo normalno da bageri kopaju rijetko, a kad kopaju, da kopaju  sumanuto – zaključila je Maja Runje, koordinatorica Kruga za trg.

 

D. Šimić

 

Vezani članci:

 

-Miljenko Stojić: Drago mi je da je došlo do potvrde informacija o postojanju masovne grobnice na Novom groblju u Vrgorcu

-Dragan Zovko: Moj otac je odveden iz zatvora u Ljubuškom i ubijen na Novom groblju u Vrgorcu

-Tajna masovne grobnice u Vrgorcu: Partizanski egzekutori ubili i dvije trudnice u visokom stadiju trudnoće

-Vrgorac: Matićevo ministarstvo ponovno građevinskim strojevima na žrtve komunističkih zločina

-Ministarstvo branitelja protiv Vijeća Europe!

-Mate Logara: Kako će najviši državni dužnosnik objasniti grobnice pune ljudi, a ubili su ih oni koji su nosili partizanske kape pune 'mira i ljubavi'?

-Ministarstvo branitelja: 'U Vrgorcu smo ekshumirali posmrtne ostatke devet osoba'

-Vladimir Šumanović: Pozadina partizanskog zločina u Vrgorcu u siječnju 1945. godine

-Otvoreno pismo ministru branitelja: Prosvjedujemo protiv ovakvog načina iskapanja masovnih grobnica

-HSK u otvorenom pismu Saboru i Vladi: 'Bojimo se da ekshumiranja masovnih grobnica u Otočcu i Vrgorcu imaju za cilj samo puku asanaciju terena'