ISTAKNUTE VIJESTI

Sestre Kćeri Božje ljubavi iz samostana Drinskih mučenica u Novom Travniku organizirale su, 30. travnja hodočašće vjernika iz župa Presvetoga Trojstva i Uzašašća Gospodinova u Novom Travniku, župe sv. Josipa u Rankovićima i župe sv. Ivana Krstitelja u Travniku. Pohodili su Sarajevo, Pale i Goražde prateći put Drinskih mučenica.

Tijekom puta do Sarajeva stotinjak vjernika u dva autobusa upoznato je sa životom s. Jule Ivanišević i četiriju sestara mučenica, a njihove životopise s. Nevena Pandža pretočila je u stihove. Svaki hodočasnik dobio je napisanu molitvu, litanije i tekst pjesama Drinskih mučenica koje su molili i pjevali tijekom putovanja.

U crkvi Kraljice svete Krunice na Banjskom Brijegu u Sarajevu, koja pripada sestrama družbe Kćeri Božje ljubavi, pridružili su se hodočasnicima s otoka Brača te zajedno s njima slavili Svetu misu koju je predslavio fra Vinko Tomas. Sestre su upoznale hodočasnike s prvim dolaskom sestara u Sarajevo i gradnjom crkve Kraljice krunice, koja ove 2011. godine obilježava stotu obljetnicu postojanja. Nakon što su se u sestarskom samostanu okrijepili uz kavu, čaj i slastice, zaputili su se preko planine Trebević na Pale.

>>Drinske mučenice bit će proglašene blaženima 24. rujna u Sarajevu

Hodočasnici su se pomolili i u drvenoj župnoj crkvi na Palama koja je izgrađena također 1911. godine. Potom su pošli u dio Pala pod nazivom Kalovita brda na mjesto gdje je bio sestarski samostan Marijin dom koji je, zbog otvorenosti sestara da pomažu potrebnima, nazvan Gostinjcem siromaha. Hodočasnici su na tom mjestu slušali o Drinskim mučenicama koje su ovdje živjele i radile sve do 11. prosinca1941. kad su nasilno odvedene, a samostan zapaljen. S toga mjesta započeo je njihov četverodnevni križni put do Goražda.

Na putu prema Goraždu hodočasnici su razmišljali o sestrama i molili Križni put posvećen njima koji je napisala s. Mirela Iličić. U gradu Goraždu hodočasnici su pohodili zgradu bivše vojarne u kojoj se sada nalazi osnovna škola „Husein ef. Đozo“. Tu zgradu je izgradila 1886. godine Austro-Ugarska za potrebe svoje vojske, a vremenom je mijenjala namjenu. Stari Goraždani pamte je najviše kao Dom zdravlja ili „Staru bolnicu“, a osnovna škola u njoj se nalazi od 1973. godine. Dobrodošlicu hodočasnicima zaželio je direktor škole Salem Djetlić. Potom su posjedali u školske klupe u prostoriji u kojoj su bile sestre zatočene i provele zadnje trenutke prije nego će iskočiti kroz prozor te biti zaklane i bačene u Drinu. U meditativnom raspoloženju hodočasnici su slušali opise iz života sestara mučenica što ih je vrlo lijepo sročila s. Slavica Buljan u svojoj knjizi „Idem služiti Isusu“. Potom su izmolili Litanije Drinskim mučenicama i otpjevali pjesmu koju je uglazbio fra Slavko Topić.

Pet sestara pet su dragulja o kojima smo u autobusu učili. Hodočasnici su se zadržali još u osobnoj molitvi a potom smo sve završili na rijeci Drini paleći svijeće i bacajući cvijeće u Drinu. Uz mali predah za kavu sretno smo se vratili kući. Dan je bio lijep bez kiše i bez prometa jer je pred 1. svibanj. Hodočasnici su zadovoljni i zahvalni za informacijama bogati dan. Zamolili smo ljude da svoje dojmove stave na papir“, kazala je s. Mirela.


kta / HRsvijet