Prigodnom konferencijom za tisak, danas je u Splitu obilježena 130. godišnjice rođenja fra Bernardina Sokola, javlja Dalmacija.hr.

Organizatori ovog događanja su Franjevačka provincija sv. Jeronima Zadar, Društvo za očuvanje kulturne baštine Kaštela „Bijaći“. Splitsko-dalmatinska županija, Katolički bogoslovni fakultet – Institut za crkvenu glazbu Zagreb, Sveučilište u Splitu, Grad Kaštela i Hrvatska ratna mornarica Zapovjedništvo Split, a u organizacijskom odboru nalazi se cijeli niz uglednika, fra Bernardin Škunca,  Tonči Burić, Milivoj Bratinčević, Renata Dobrić, Mario Cifrak, don Ivan Delić, fra Ante  Bilokapić, fra Stipica Grgat,  Mihovil Biočić, Vito Balić, Vladan Vuletin, Miro Luketin-Sarajčev i Petar Kraljević.

Na današnjoj konferenciji za novinare u zgradi Županije nakon uvodne riječi zamjenika župana Luke Brčića, novinarima su se obratili fra Bernardin Škunca koji je govorio o životu i djelu fra Bernardina Sokola, Milivoj Bratinčević, tajnik organizacijskog odbora, dr. Mihovil Biočić, dr. Vito Balić i Renata Dobrić, koja je priredila dramski recital o fra Bernardinu. Sokolu.

Recital u režiji Ksenije Prohaske će biti izveden u nedjelju u 8 sati navečer u kino sali sv. Juraj u Kaštel Sućurju. Uz recital, u programu održavanja ovih Dana predviđeni su koncert, znanstveni skup, liturgijsko i pučko slavlje te predstavljanje poštanske marke s likom fra Bernardina Sokola.

Više o značaju galzbenog opusa fra Bernardina Sokola je govorio dr. Vito Balić, naglašavajući kako su njegova djela bila zabranjena u bivvšoj džavi, ali se njegovo ime nije moglo zaobići u enciklopedijskim natuknicama. Dr. Mihovil Biočić i Mili Bratinčević su zahvalili predsjednici RH na pokroviteljstvu, županiji na supokroviteljstvu i osobno županu Bobanu za svekoliku potporu u organizaciji manifestacije Dana fra Bernardina Sokola.

Marka će biti izdana u arku od 20 maraka, a Hrvatska pošta izdat će i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC). Nominalna vrijednost marke je 3,10 kn, naklada marke je 100 000 primjeraka. U Poštanskom uredu 10101 Zagreb 15. i 16. svibnja 2018. bit će u uporabi prigodni žig prvog dana, a u poštanskom uredu u Kaštelima žig broj 2 će biti udaren na kraju ove manifestacije.

 

M.M.