Na blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije, 8. rujna, vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić uz nazočnost 50-ak svećenika, redovnika i redovnica koji djeluju u Sarajevu, proslavio je svoj 75. rođendan, objavila je Nedjelja.

Kardinal Puljić rođendan je proslavio na Malu Gospu u večernjima satima, na terasi svoje rezidencije.

Među čestitarima su bili apostolski nuncij u BiH mons. Luigi Pezzuto, vrhbosanski nadbiskup koadjutor mons. Tomo Vukšić, generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić te provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić.

Nakon što je kardinal predmolio molitvu Anđeoskog pozdravljenja, svojim gostima se obratio prigodnim riječima u kojima je još jednom izrekao zahvalu Bogu na daru života i svemu čime ga je obdario svih ovih godina.

U ime okupljenih čestitara prigodnu čestitku izrekao je generalni vikar Ćosić. „Prije točno 75 godina u Priječanima pored Banje Luke donijeli ste radost svojoj obitelji. Danas, 75 godina poslije, opet u obiteljskom okruženju među svećenicima, redovnicima i redovnicama proslavljamo Vaš rođendan“, kazao je između ostaloga mons. Slađan te zaključio da je Bog taj koji određuje koliko ćemo ostati na ovome svijetu, a da je Papa taj koji donosi odluku koliko će još kardinal Vinko upravljati nadbiskupijom. Ujedno mu je zaželio dobro zdravlje i Božji blagoslov.

Uslijedilo je prigodno druženje, a nije izostala pjesma, kao ni rođendanska torta koju su slavljeniku darovale sestre karmelićanke sa Stupa.

Inače, kardinal Puljić s navršenih 75 godina prema Zakoniku kanonskog prava (usp. kanon 401) predaje Papi odreknuće od službe. Međutim, sve dok Sveti Otac ne prihvati to odreknuće kardinal nastavlja upravljati Vrhbosanskom nadbiskupijom i vršiti svoju zadaću i poslanje kao i do sada, objavila je Nedjelja.

 

M.M.