Više od 70 katoličkih biskupa i redovnika zemalja skupine G20 u apelu objavljenom 11. listopada zatražilo je od svojih vlada žurno napuštanje korištenja fosilnih goriva, prenosi Vatican News.

U apelu upućenom ministrima najrazvijenijih industrijskih zemalja uoči njihova sastanka u Londonu upozorava se da klimatske promjene najteže pogađaju siromašne koji su, pak, najmanje pridonijeli tome problemu.Svjedoci smo sve težih i češćih suša i poplava, uništenih žetvi i razaranja tla, ističu crkveni predstavnici, poručujući da se naspram tih patnji i nepravdi više ne može i ne smije šutjeti.

Potpisnici apela poručuju da se fosilna goriva moraju prestati koristiti ako čovječanstvo namjerava do 2030. zadržati globalno zatopljenje ispod 1,5 stupnjeva Celzija. Svaki novi razvoj ugljena, nafte i plina i svako financiranje fosilnih goriva u inozemstvu odmah mora biti zaustavljeno. Istodobno treba masivno investirati u čiste i sigurne oblike energije kao što su energija vjetra ili sunčeva. Također se treba pružati veća podrška regijama koje su posebno teško pogođene posljedicama klimatskih promjena. Najrazvijenija gospodarstva moraju prva djelovati, poručuje se u apelu.

 

M.M.