U nedjelju 14. studenog 2021. u 18. 00 sati u Minoritenkirche u Kölnu služena je sv. misa za sve žrtve Vukovara i Domovinskog rata.

Obzirom na ozračje, broj nazočnih, organizacijsku vidljivost očitovanu velikim brojem mladih i djece u hrvatskim narodnim nošnjama neupitno se može reći kako je spomenuto misno slavlje, na kojem je nazočio i generalni konzul za Saveznu zemlju Sjevernu Rajnu Vestfaliju sa sjedištem u Düsseldorfu doc. dr. sc. Ivan Bulić, središnje obilježavanje uspomene na vukovarsku žrtvu u Saveznoj zemlji Sjevernoj Rajni Vestfaliji, javlja feniks-magazin.

Misno slavlje predvodio je voditelj Hrvatske katoličke misije fra Vuk Buljan koji je i propovijed konceptualno posvetio sjećanju na vukovarsku žrtvu, a koja se može sažeti Isusovim riječima „po djelima ćete ih prepoznati“.  Pritom je fra Vuk naglasio slijedeće: „Poučeni vukovarskim iskustvom pozivam nas na jedinstvo kako u obitelji tako i u društvu. Podsjećajući na svu tragiku koja proizlazi iz vukovarske žrtve fra Vuk je poslao poruku kako ne bi bilo dobro ponovno doživjeti Vukovar, ne u identičnom obliku, nego u duhovnom i društvenom kontekstu. Stoga je naglasio kako Hrvatima Vukovar treba biti putokaz u život, a ne put u besmisao.

Na kraju misnog slavlju nazočnima se obratio generalni konzul dr. sc. Ivan Bulić. Čestitao je Hrvatskoj katoličkoj misiji Köln poradi dostojanstvene organizacije i podsjetio na značaj vukovarske žrtve za hrvatski narod.

Pritom je naglasio kako je „od 24. kolovoza do 18. studenog 1991. godine Vukovar branio sebe i cijelu Hrvatsku. Dakle, riječ je o 90-tak dana herojske obrane Vukovara te osobito 20. studenog 1991., dana kada je počinjen zločin nad ranjenicima vukovarske bolnice u masakru na Ovčari. Bitka za Vukovar kao simbol obrane RH od velikosrpske agresije i hrvatske borbe za neovisnost potrebno je razumjeti kao dio općeg napada jugoslavenske vojske i srpskih pobunjenika na Republiku Hrvatsku. Dakako, spomenuti opći napad na Republiku Hrvatsku potaknut je provedbom prvih demokratskih izbora nakon Drugog svjetskog rata. Izbor prve demokratske vlasti pod vodstvom dr. Franje Tuđmana i HDZ-a bilo je uzrokom konkretne reakcije koji se očitovala čitavim nizom aktivnosti te u konačnici pobunom tj. otvorenom agresijom protiv demokratske izabrane vlasti iz koje je proizlazio „credo“ hrvatskog naroda očitovan referendumom za samostalnost Republike Hrvatske od onodobne Jugoslavije.

U takvim okolnostima cijela Hrvatska je napadnuta te je u takvim okolnostima Vukovar postao dijelom istočno – slavonskog bojišta i tek jedan dio bojišta onodobnog hrvatskog ratišta. Dakle, cijela Hrvatska je ratište o čemu primjerice svjedoči i činjenica kako je dan sjećanja na žrtvu Vukovara istodobno i dan sjećanja na žrtvu ili masakr koji je počinjen u Škabrnji.

Generalni konzul je nastavio  riječima: Vukovar je postao i ostao grad heroja, simbol hrvatskog otpora i borbe za samostalnost, a ljudi koji su iznijeli spomenuti otpor također su postali simboli poput generala Blage Zadre koji je poginuo u obrani Vukovara 16. 10. 1991., dakle mjesec dana ranije. Mišljenja sam da su osobe koje podnose žrtvu u obrani uzvišenog cilja, a kud ćeš uzvišenijeg cilja nego braniti svoju Domovinu kada joj ugrožena opstojnost kao i mjesta na kojima se spomenuta žrtva podnijela – uporišna i ishodišna mjesta u kolektivnoj memoriji svakog naroda, u ovom slučaju hrvatskog naroda. Dr. Bulić obraćanje je završio riječima: I u Svetom pismu je zapisano „Po djelima ćete ih prepoznati“. Stoga i mi ovdje okupljeni – po djelima prepoznajemo i svake godine odajemo počast žrtvi Vukovara, osobama poput generala Blage Zadre i Marka Babića i zavjetujemo se kako ih nikada nećemo zaboraviti, bili u Domovini ili u inozemstvu.

Nakon govora generalnog konzula dr. Bulića organizirana je svečana procesija u kojoj su mladi sa svijećama zajedno s voditeljem misnog slavlja fra Vukom Buljanom i generalnim konzulom dr. sc. Ivanom Bulićem uz izvođenje hrvatske himne „Lijepa naša domovino“ otišli do spomen ploče hrvatskog blaženika kardinala Alojzija Stepinca te su upravo pred njegovom spomen pločom položili svijeće za sve stradale u Vukovaru i Domovinskom ratu.

M.M.