Višnja Starešina: Bidenova Amerika na Trumpovim temeljima

Vanjska politika američkog predsjednika Bidena pod geslom "Amerika se vraća" dobila je svojega glavnog operativca i svoje zaštitno lice u novom državnom tajniku Antonyju Blinkenu. Taj pedesetosmogodišnji američki Židov s francuskim obrazovanjem u američkoj je vanjskoj politici po obiteljskoj liniji (otac ambasador) doslovce još od pelena.

Višnja Starešina: Banovina ogolila hrvatsku upravljačku kastu

Pred Banovinom je duga hladna zima i neizvjesna budućnost. No i prije potresa Banovina je bila bez budućnosti. Gospodarski zapuštena, demografski opustošena, politički zaboravljena, najsiromašnija hrvatska pokrajina u kojoj uzorno funkcionira jedino stranačko-partijska interesna mreža – propadala je tiho. O pražnjenju i propadanju Slavonije barem se pričalo. O Banovini se nije niti pričalo.

Višnja Starešina: Trumpisti poslali Trumpa u političku povijest

Donald Trump odlazi u političku prošlost. Oni s osjetljivim radarima i filterima vjerojatno će naknadno vidjeti dosta nelogičnosti u pozadini ovog prosvjedničkog nasilja. Kako to da se policija, osiguranje i sve obavještajne službe nisu bolje pripremili za ovaj tjednima najavljivani prosvjed? Kako su prosvjednici tako lako provalili u jednu od najčuvanijih zgrada na svijetu?