Na ovogodišnjem trećem Festivalu kršćanskog kazališta, osim predstava u večernjim satima, u jutarnjima će se, tijekom dvaju vikenda (03. i 04. lipnja te 10. i 11. lipnja), održati popratni programi. Prvi vikend – radionice, a drugi – predstavljanje pisaca kršćanskog svjetonazora.

U subotu, 03.06. od 10 do 14 sati socijalna radnica i časna sestra Ljubica Radovac uvest će sudionike u Bibliodramu. Bit Bibliodrame je intenzivno suočavanje s biblijskim tekstom, pričama ili ulogama što sudionicima pomaže bolje sagledati sebe kao i svijet oko sebe.

Isti dan, od 15 do 18 sati, koreografkinja i plesna pedagoginja Senka Baruška, vodit će radionicu Tijelo kao Božji dar u pokretu, plesu i molitvi. Sudionici će anatomski pripremiti tijelo kao Božji instrument kroz vježbe laganog zagrijavanja i osvještavnja pojedinih dijelova tijela postupno se pripremajući za gibanje u prostoru. Uključivanjem tjelesne dimenzije kroz molitvu Duhu Svetom (radionica se održava dan pred Duhove) omogućujemo da Duh Sveti dotakne sve sudionike na tjelesnoj i duhovnoj razini.

U nedjelju 04.06., od 10 do 14 sati, vjeroučiteljice i dramske pedagoginje Nataša Roginek i Silvija Čavlek pokazat će kako funkcioniraju Dramske igre i vježbe u nastavi Katoličkog vjeronauka. Dramskopedagoški postupci predstavljaju vid aktivnoga, tj. iskustvenoga poučavanja i učenja te su protuteža frontalnom nastavnom radu, knjiškom učenju te zapamćivanju velikog broja podataka. Počiva na dokazanoj činjenici da sudionici procesa učenja, pogotovo djeca i mladi, najbolje uče i pamte ono što iskuse, osjete, učine i dožive. Uloga učitelja je majeutička, tj. navodilačka, poticateljska i suradnička, a učenik se smješta u središte nastave.

U popodnevnim satima, od 15 do 18 sati, dramska pedagoginja i dječja dramska spisateljica Irena Kolar Vudrag održat će Radionicu dramskog pisanja: Dramatizacija priče i rad na liku. Radionica će se baviti oblicima i načinima pomoću kojih se određena priča pretače u dramski tekst, namijenjen za izvođenje vjeronaučnim i katehetskim školskim grupama. Uz detaljnu analizu fabule, pouke i biografije likova, polaznici radionice će napraviti dramatizaciju jedne biblijske priče-prispodobe.

Koordinatorica radionica je Ozana Iveković.

Na svakoj radionici može sudjelovati najviše 20 sudionika. Mjesta će se popunjavati prema redoslijedu prijava do popunjenja. Rok prijave je 31. svibnja 2017.

 

M.M.