Nedavno se je u biblioteci Ambrozija zagrebačkoga nakladnika VBZ-ea,pojavio novi kriminalistički roman Ulica Ferde Pomykala 17 uglednog i popularnog pisca iz Splita,Ivice Ivaniševića,tvrdo ukoričeno izdanje,kako i priliči knjizi koja će se često i rado čitati.

U središtu pozornosti pisca i dalje je Split,policijski inspektor Frane Bagat i jedan slučaj,misteriozna dvostruka smrt Luke Martinisa.Sve je začinjeno i probuđenom ljubalju Bagata prema ljekarnici(koja s njim sudjeluje u rješavanju ovog zamršenog slučaja),tu je i niz kvizaša,insperktorov kolega...

Dobar dio knjige zauzimaju sjećanja ili bolje je reći nesjećanja mnogih osoba koji su bili u kontaktu s nestalim i ili su mogli znati ponešto o njemu. No,gotovo nitko ništa.

Inspektor razglašuje kako je je riješio misteriju i klupko se počinje odmotavati,najprije otmicom inspektorove družbenice i njegovim suočavanjem s Krešimirom Đurom,predstavnikom jako oštećenih u slučaju Martinis.No,kvizaži u glumljenoj smrti,iznenada pojavljenog Martinisa u sjajnoj inscenaciji,pa i pokopa zaključuju ovaj predmet.

Doista,ovaj roman zaokupljuje našu pažnju,upoznajemo grupu pojedinaca,pomalo neobičnih,čvrsto povezanih,uz obilje piva,vina,jela.Pomalo umaraju sjećanja nesjećanja na Luku Martinisa i već se pitamo,dobro,što će se dogoditi,kako ćemo izaći iz te zavrzlame nepoznanica.

Monotoniju razbija iznenadna pojava Martinisa u trenucima otmice.Roman završava rekli bi sretno,čak će se i Bagat omrsiti na kraju.

Uz snažnu nazočnost lokalnog govora prelazimo s jedne na drugu stranicu ovog privlačnog romana,prateći najčešće Franu Bagata, s kojim se do kraja i posve zbližimo.

 

Miroslav Pelikan