Kontinuirani rad umjetniku uvijek donosi samo korist jer realizirajući većinu ideja (nemoguće je sve ostvariti) uviđa prednosti pojedinih izvedbi i slobodnije nastavlja s radom,prepuštajući se dublje i cjelovitije privlačnosti i složenosti motiva.

Akademski slikar Duško Šibl i u Londonu , u svom radnom prostoru, kreira, oživotvoruje niz zamisli,ponajprije vezanih za kompleksni ciklus Figura u pokretu, ovoga puta kao seriju crteža, u kombiniranoj tehnici,akvarel,olovka,flomaster na papiru,naravno i uz nekoliko kolaža koji progovaraju o trenutku .

Niz novih crteža nosi prepoznatljiva obilježja ,energični pokreti,strastveni kontakt, priljubljeni zagrljaji,čvrsti i neraskidivi,dok bjelina papira donosi snažan svjetlosni učinak, tako da sva zbivanja djeluju vrlo optimistično, nasmiješeno.

Serija crteža ostavlja vrlo uvjerljiv dojam na promatrača, neprestano gibanje, nezaustavljivost pokreta,igra tijela i ovdje je ključan element.

Istodobno valja istaknuti kako ova serija crteža,u cjelini djeluje fragilnije i nježnije i suptilnije u odnosu na ulja i akrile na platnu, gdje je u prvom planu silina energije i emocija.

Novi ciklus maštovitih i razigranih crteža Duška Šibla u kombiniranoj tehnici pravo je osvježenje u aktualnoj likovnoj produkciji .

Motiv figure u opusu akademskog slikara Duška Šibla ima novo i zanimljivo značenje, njegove slike govore o sadašnjem trenutku života, o neizbježnosti vremena i osjećaja.

 

Miroslav Pelikan