Slikarica Anita Kunić,suvremena je zagrebačka umjetnica,autorica fino profiliranog opusa,koga čini nekoliko ciklusa.

U proteklom je razdoblju više puta samostalno i uspješno izlagala,riječ je ponajprije o motivima posvećenih Nikoli Tesli.

Slikarica kontinuirano i predano radi na vrlo emotivno iskazanom nizu ulja na platnu različitih formata,s nepotrošivim motivima mrtvih priroda,nekoliko cvjetova u vazi na stolu,posve izdvojeni,usamljeni,u središtu svijeta,raznobojni,raznoliko oblikovani,još uvijek zanosno lijepi,izvedeni najčešće špahtlom,“što zna biti dinamično“kaže.

Taj prigušeni,primireni ambijent s nekoliko privlačnih cvjetova,odrezanih i posloženih u jednostavne vaze,još uvijek uspravnih stabljika,gotovo da odaje dojam o trajnosti,o nepromjenljivosti,o vječnosti,mada svi znamo koliko ljepota i cvijeća traje.

Ponekad se čovjek zanese i povjeruje u nemoguće,u čudesno,u neshvatljivo,u neracionalno,sve zbog zavodljivosti ,zbog magičnog lica cvijeta,da bi često kasnije razmišljao o neminovnosti odlažući osušeno i požutjelo cvijeće,uvelih stabljika,pomalo i razočaran kratkoćom života lijepoga.

Tu dvojnost,od koje se ne može pobjeći,sjajno je definirala svojim slikama Anita Kunić,ostavljajući promatračima njezinih slika donošenje vlastitih prosudbi.

Istaknimo i odmjereni,uravnoteženi kolor,koji ponegdje djeluje prozračno,kao da motive okružuje fina,teško vidljiva ali opipljiva izmaglica.

 

Miroslav Pelikan