Kulturna baština

Don Anđelko Kaćunko predstavio novu knjigu

U dvorani Hrvatske kulturne zaklade- Hrvatsko slovo u Zagrebu, u četvrtak, 15. listopada, održano je predstavljanje knjige „Optimist, ali „teški“ realist ili tako je govorio don Anđelko Kaćunko“, koju je priredio i uredio Mladen Pavković.

5. listopada 610 u Carigradu okrunjen car Heraklije

Crkva Svete Mudrosti posvećena je u prosincu 537. godine i njezino se ime odnosi na Isusa Krista - Mudrost Božju. Taj "biser Carigrada" građen je u vrijeme cara Justinijana (gradnja je započela je 532. godine i na njoj je radilo dnevno oko deset tisuća radnika). Posvećena je u nazočnosti samoga Cara i carigradskog patrijarha Menasa. Prema legendi, car Justinijan se hvalio kako je ova crkva svojom ljepotom uspjela nadmašiti glasoviti hram kralja Salomona u Jeruzalemu.

Sjećanje na Iva Mašinu

Draga moja majčice, pišem Ti radosno pismo za Božić. Ne plači što me nema, da s Davorom kitim jaslice i bor. Ovdje, u svom srcu, napravio sam velik, zlatan bor i jasle za Malog Isusa.

Uz 90-i rođendan Ivana Aralice

Ovih je dana devedeseti rođendan obilježio Ivan Aralica. Aralica je rođen 10. rujna 1930. u selu Puljane u prominskom kraju. Kao dječak bio je u partizanima, o čemu piše u autobiografskom romanu Sjene.

Održana književno glazbena manifestacija Susreti pod Hrastom

Sinoć (12.rujna 2020.) je u Čerinu održana književno – glazbena manifestacija „Susreti pod hrastom“, koja je ove godine posvećena političaru i piscu Anti Belji. Manifestacija je to koju zajednički organiziraju Ogranak Matice hrvatske Čitluk, Župa Čerin i Društvo hrvatskih književnika Herceg Bosne, a u okviru tradicionalne manifestacije slavljena je sv. Misa, predstavljena najnovija publikacije Ante Belje i sami autor.

Dubrovačke ljetne igre ostvarile vrhunske rezultate unatoč krizi

Unatoč pandemijskim okolnostima, Dubrovačke ljetne igre uspješno su svoju sedamdeset i prvu sezonu privele kraju, izvevši gotovo 50 dramskih, glazbenih, plesnih, folklornih i drugih programa u 47 festivalskih dana od 10. srpnja do 25. kolovoza na 13 scenskih i ambijentalnih lokacija grada Dubrovnika, rečeno je danas 25. kolovoza na konferenciji za medije tom prigodom održanoj u palači Sponza na kojoj su govorili ministrica kulture i medija RH Nina Obuljen Koržinek, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, zamjenica župana dubrovačko-neretvanskog Žaklina Marević, vodstvo Igara intendantica, Dora Ruždjak Podolski i ravnateljica Ivana Medo Bogdanović te glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Kazimir Bačić.