U muzeju Nacionalnog svetišta Crkve hrvatskih mučenika na Udbini otvorena je 19. travnja izložba fotografija o životu i mučeništvu sv. Nikole Tavelića fotografa Jasmina Fazlagića i autora izložbe, rektora Svetišta sv. Nikole Tavelića iz Šibenika fra Ivana Bradarića; Otvaranju je nazočio i gospićko-senjski biskup Zdenko Križić kao i više hodočasnika.

Pozdravne riječi uputio je rektor Svetišta hrvatskih mučenika vlč. Josip Šimatović koji je istaknuo značaj izložbe i lik i djelo prvog hrvatskog sveca i mučenika sv. Nikole Tavelića. Fra Ivan Bradarić iz franjevačkog samostana u Šibeniku je istaknuo da njihov samostan čuva jedini dokument o mučeništvu njihova subrata a da je mjesto za otvaranje izložbe idealno radi spoja povijesti i sadašnjosti. Sv. Nikola Tavelić je došao na mjesto gdje se odaje počast svim hrvatskim mučenicima. Za fotografije Jasmina Fazlagića je istaknuo da su primjer umjetničkih djela u današnjem dobu kada se fotografija radi opće dostupnosti banalizira. Ovom izložbom sv. Nikola Tavelić ponovno propovijeda, zaključio je fra Ivan. 

Biskup Križić je istaknuo da je sv. Nikola Tavelić bio istinski navjestitelj Isusa Krista u Svetoj zemlji gdje je i skončao mučeničkom smrću. Pozvao je muslimane na obraćenje i to ne kao vjerski fanatik već iz dubokog kršćanskog uvjerenja, pri čemu je svoj život stavio u drugi plan. Bolje je biti žrtva nego ubojica, bolje biti mučenik nego mučitelj, zaključio je biskup i otvorio izložbu. U glazbenom dijelu na primu je nastupio prof. Zvonimir Tonković. 

 

M.M.