Magazin

Akrobacije historičara Hrvoja Klasića

HTV je prikazao prve dvije epizode dokumentarnog serijala “NDH” s potpisom historičara Hrvoja Klasića. Osobno sam iznenađen Klasićevim temeljnim stajalištima na tragu jedne moje raščlambe iz 1989. godine u povodu stogodišnjice rođenja poglavnika Ante Pavelića.

Komorna operna diva Sena Jurinac

Rijetki su Hrvati koji se sjećaju Srebrenake ili Sena Jurinac. U Austriji veliki broj glazbeno zainteresiranih ljudi poznaju komornu pjevačicu Senu Jurinac koju tituliraju kao „Der Jahrhundert-Rosenkavalier“ (kavalir s ružama stoljeća)i koja je godinama nastupala na Državnoj bečkoj operi kao i širom svijeta.

Crnogorac nastupom šokirao Martinu Tomčić

Crnogorac iz Podgorice, diplomirani slikar i profesor slikanja Matan Vukčević u prvoj emisiji "Supertalenta" na Novoj TV (nedjelja, 26. 9. 2021.) svojim je efektnim i vrlo zanimljivim nastupom, te izuzetnim slikarskim talentom koji se uistinu rijetko viđa, oduševio je publiku u dvorani i pred TV ekranima i tri od ukupno četiri člana žirija.

Hrvatski radio 1. Program u službi velikosrpske propagande

Emisija "Multikultura" ("Hrvatski radio" Prvi program, 18. rujna 2021. godine u 16:05) bila je obilježena vrlo "afirmativnim" komentarom vezano za "molitveni skup" u Jasenovcu kojem su pet dana prije (13. rujna) pored ostalih uzvanika bili nazočni potpredsjednik hrvatske Vlade, Boris Milošević, predsjednik SDSS-a, Milorad Pupovac, srpski član Predsjedništva BiH  Milorad Dodik, nasilno u Cetinju novoustoličeni "mitropolit crnogorsko-primorski" iz redova SPC, Joanikije i njegov pretpostavljeni, srpski patrijarh Irinej, koji još uvijek obnaša i dužnost mitropolita zagrebačko-ljubljanskog i cijele Italije. Kao da smo slušali beogradski RTS ili banjalučki RTRS. Sramotno da sramotnije biti ne može.

Mihaljek „spasio“ Moju Domovinu!

Zahvaljujući filmskom entuzijasti Toni Volariću, Hrvatska radiotelevizija (HRT) imala je čast na 30. obljetnicu (15. rujna 2021.) nastanka i izvođenja skladbe Zrinka Tutića i Rajka Dujmića „Moja Domovina“, prikazati dokumentarni film o nastanku ove pjesme, koju su već neki prozvali i drugom hrvatskom himnom.

Gdje su filmovi Jakova Sedlara?

U Hrvatskoj ne postoji filmski i ini redatelj kao što je Jakov Sedlar. Godišnje snimi i pet-šest, pa i više dokumentarnih filmova, tako da ga nitko i ne pita o broju, jer vjerojatno ni sam ne zna koliko ih je snimio od 1980., pa do danas. Uz to, autor je i nekoliko izvrsnih igranih filmova (Gospa, Četverored…) te brojnih kazališnih predstava.

Vitasović protiv Thompsona i „polupismenih branitelja“

Nekada poznati pjevač, Alen Vitasović, doduše s hitom ili dva, strašno je razočaran s hrvatskom državom. Ona je navodno za njega-lopovska. A da su po njemu „svi“ lopovi i „polupismeni“ potvrdio je to i na svom Facebooku kad je ni krivog ni dužnog za svog kolegu, hrvatskog branitelja Marka Perkovića Thompsona uz ostalo napisao da “ovaj može pjevati ispred 5000 polupismenih“, a ON kao značajan i popularan očito ne može ni ispred 50 (zbog epidemioloških mjera).