Da je djelovanje autokefalne Srpske pravoslavne crkve u Republici Hrvatskoj, jednako kao i u Crnoj Gori, Makedoniji ili BiH, tek alat za širenje velikosrpske ideologije, potvđuje i priopćenje mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija u kojem se kaže da "grupacija koja sebe naziva Hrvatskom pravoslavnom crkvom za pravoslavlje ne postoji i da je ona isključivo problem države u Hrvatskoj".

-Djelovanje grupacije koja sebe naziva Hrvatskom pravoslavnom crkvom ne vidim kao problem Srpske pravoslavne crkve i Pravoslavne crkve u svijetu. Takva grupacija je, poznato je, postojala samo u fašističkoj NDH, kada je služila isključivo ostvarivanju genocidnog programa prema srpskom narodu - ističe se u priopćenju mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija koji ne skriva kako on osobno, kao i SPC, ne želi postojanje Hrvatske pravoslavne crkve.

Djelovanje Hrvatske pravoslavne crkve, klasičnom zamjenom teza, želi prikazati kao "problem države".

-Stoga je njihovo djelovanje isključivo problem države, njenog identiteta, načina kako država želi da je dožive njezini građani, ali i kakvu sliku o sebi šalje u Europu i svijet - kaže se u priopćenju mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija, inače strastvenog pjevača četničkih pjesama.

Podsjetimo, Hrvatska pravoslavna crkva najavila je jučer da će na Cvjetnom trgu u Zagrebu održati javni obred ‘Veliko posvećivanje vode povodom blagdana Bogojavljanja’, što je predsjednik SNV-a i zastupnik u Saboru Milorad Pupovac ocijenio kao "provokaciju i prijetnju"

- Nadam se da će nadležni učiniti sve da vjernici bez provokacija i bez pokušaja širenja straha proslave rođenje Kristovo - istaknuo je Milorad Pupovac, inače deklarirani ateist.

 

M.M.