Predstavnici 21 austrijske organizacije, od političkih do kulturnih, zatražili su zabranu  ovogodišnje komemoracije na Bleiburgu uz tvrdnje kako se navodno radi o fašističkom okupljanju što prema austrijskom ustavu nije dozvoljeno.

Protiv komemoracije na Bleiburgu potpisana je i peticija koju su predali uredu koruškog guvernera te koruškom parlamentu, javljaju austrijski mediji.

Organizatori peticije tvrde da je riječ o komemoraciji ustašama koji su nakon kapitulacije nacista 1945. godine ondje bili predani tadašnjim jugoslavenskim vlastima. Otvorena je i Facebook stranica STOP Ustascha na njemačkom i hrvatskom pod nazivom "Inicijativa: Reci Ne ustašama u Bleiburgu".

>>

U srijedu se inicijativi prdružila i stranka Zelenih koja je prije dva tjedna pozdravila zabranu nastupa Marku Perkoviću Thompsonu, a komemoraciju ne podržava ni gradonačelnik Bleiburga Stefan Visotschnig.

Austrijski Der Standard  piše kako se ove godine očekuje između 10 i 15 tisuća posjetitelja, a nevladine organizacije ističu kako se radi o najvećem okupljanju radikalnih desničara i ekstremista u ovom dijelu Europe, a sve prikriveno pod - crkvenom komemoracijom.

 

M.M.