Dva sata i 36 minuta te jedna spašena meč-lopta bili su potrebni 24-godišnjoj Osječanki Donni Vekić za pobjedu 5-7, 7-6 (2), 6-4 nad 35-godišnjom Estonkom Kaijom Kanepi, koja joj je prvi put u karijeri donijela plasman u drugi tjedan Australian Opena, a nakon meča je rekla da joj je jedan od motiva bila želja da ponovno zaigra pred gledateljima.

Naime, zbog pojave novih slučajeva Covida-19 u Melbourneu, Vlada savezne australske države Victorije proglasila je petodnevnu opću izolaciju pa su tribine Melbourne Parka bile puste.

“Bila sam ljuta što nema gledatelja. To mi je bila i dodatna motivacija. Mislim da moram pobijediti još jednom, ili dvaput, da bih ponovno igrala pred navijačima. Nadam se da ću dočekati još jedan meč s gledateljima na tribinama”, rekla je Donna Vekić na konferenciji za medije nakon teško izborene pobjede nad Kanepi.

“Bio je vrlo težak meč od početka do kraja. Morala sam se boriti za svaki poen, čak sam spašavala i meč-loptu. Mislim da sam bila vrlo hrabra u tim trenucima i borba se na kraju isplatila.”

Prije nego što je bila suočena s meč-loptom, Vekić je u drugom setu okrenula zaostatak od 0-3 i imala čak pet prilika za ‘break’ i vodstvo od 5-4.

“Bila sam ljuta što sam bila suočena s meč-loptom, jer sam u gemu prije toga imala nekoliko prilika za ‘break’ i u tom sam trenutku osjećala da igram bolje te da se meč okreće na moju stranu. Nije mi bilo jasno kako sam došla do toga da spašavam meč-loptu. Nisam željela da tu završi. Bila sam agresivna”, opisala je svoje mentalno stanje u ključnim trenucima dvoboja protiv suparnice koju je već jednom pobijedila na Grand Slam turniru.

“Bilo mi je draže što sam igrala protiv nje nego da sam igrala protiv Kenin. Pobijedila sam ju prije par godina na US Openu i znala sam što mogu očekivati. Nisam očekivala lagan meč, ali nisam očekivala ni da će biti ovako teško.”

Ulaskom u osminu finala na Australian Openu Vekić je prekinula niz lošijih nastupa na prvom Grand Slam turniru u sezoni, gdje je samo jednom bila u trećem kolu (2020.), a tri godine zaredom (2014. – 2016.) je gubila prvi meč u Melbourne Parku.

 

M.B.