Marin Čilić i Ivan Dodig pridružili su se Mektiću i Paviću kao četvrtfinalisti olimpijskog turnira muških parova, nakon što su u dvoboju 2. kola svladali Amerikance Rajeeva Rama i Francesa Tiafoea sa 6-3, 7-5 za 91 minutu igre.

Time su Čilić i Dodig ponovili svoj najbolji olimpijski rezultat ostvaren u Londonu 2012. kad su u četvrtfinalu poraženi od Španjolaca Davida Ferrera i Feliciana Lopeza.

U Tokiju ih za plasman u polufinale čekaju Britanci Andy Murray i Joe Salisbury koji su sa 6-2, 7-6 (2) u drugom kolu nadigrali Nijemce Kevina Krawietza i Tima Puetza.

Čiliću i Dodigu su za pobjedu protiv Rama i Tiafoea bila dovoljna dva 'breaka', po jedan u svakom setu. U prvom su prvo u trećem gemu spasili dvije 'break-lopte' u trećem setu, da bi u šestom gemu, nakon pet izjednačenja i četiri neiskotištene prilike za 'break' uspjeli slomiti servis američkih suparnika.

U drugom setu su Ram i Tiafoe bili još ozbiljnija prijetnja. Čilić je bio na servisu kad su izborili dvije prilike za 'break' u šestom gemu, ali su i tada ostali bez realizacije, baš kao i četiri gema poslije, kad je Marin na početnom udarcu spasio dvije set-lopte.

U sljedećeg gemu hrvatski par je došao do odlučujućeg 'breaka' kojeg je na servisu potvrdio Ivan Dodig nakon što su Amerikanci imali 0-30. S tri uzastopna poena Čilić i Dodig su izborili prvu meč-loptu, koju su Ram i Tiafoe spasili, ali na drugu Ram nije imao odgovor za Dodigov servis pa je nakon 91 minute borbe Hrvatska dobila i drugi par među osam najboljih na olimpijskom turniru.

M.B.