Vijesti

Gordan Akrap: Velikobošnjačko viđenje građanskog društva je sve samo ne građansko

U srpnju 2020. ljubljanski IFIMES objavio je jednu od niza dezinformacijskih i netočnih analiza u vezi s izborima u Hrvatskoj (ifimes.org: Parlamentarni izbori u Hrvatskoj 2020: Hrvatska u još većem raskoraku između prošlosti i budućnosti). Tu smo „analizu“ podrobno analizirali (https://zagrebsecurityforum.com/analysis/id/3094) i pokazali da vrvi netočnostima, neistinama i predrasudama koje se od organizacije koja se predstavlja kao znanstvena i stručna ne bi smjelo događati. U međuvremenu ta je organizacija objavila još nekoliko uradaka koji su netočni, neobjektivni, tendenciozni te maliciozni s obzirom na ciljeve koje žele postići.

Ljubić: Jedino rješenje je da OHR i PIC nametnu izmjene Izbornog zakona

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog Narodnog sabora BiH dr. Božo Ljubić uputio je otvoreno pismo Upravnom odboru Vijeća za implementaciju mira u BiH i javnosti u kojem odgovara na pitanja; Zašto je BiH danas “pod egzistencijalnom prijetnjom najvećom nakon rata“? Zašto dosadašnji pristup OHR-a i PIC-a nije dao željeni rezultat, što s njim nije bilo u redu? Kako izaći iz ove krize, koji bi to novi pristup mogao dovesti do toga da BiH postane integrirano društvo i funkcionalna država? Što se konkretno može/treba učiniti sada? Ljubićevo pismo, prenosimo u cijelosti:

Vladavina prava ili sila samovolje u BiH

Bez obzira na tešku i traumatičnu hrvatsku prošlost, nezavidan sadašnji položaj i neizvjesnu budućnost, Ustavnu sud BiH nedavnom je odlukom onima koji doista odlučuju, a ponajprije zapadnim državama, postavio pitanje: Podupiru li vladavinu prava ili sile, čime se i u pitanju BiH, kad-tad, moraju odlučiti jesu li na strani komunističkoga zlosilja ili demokracije te vrijede li im istovjetna načela za BiH, kao što ta načela jednoglasno podupiru u slučaju ruske invazije na Ukrajinu?

Zdravko Marić napušta Vladu, Marko Primorac kandidat za ministra financija

Ministar financija i potpredsjednik Vlade Zdravko Marić napustit će Vladu Andreja Plenkovića na vlastiti zahtjev. Vlada je u sinoćnjoj potvrdi o njegovu odlasku Mariću zahvalila “na doprinosu koji je dao u Vladi u proteklih šest godina”. U Banskim je dvorima u tijeku sastanak užeg kabineta Vlade na kojem će premijer Andrej Plenković izvijestiti o odlasku Zdravka Marića iz Vlade i Marku Primorcu kao kandidatu za novog ministra financija, nakon čega slijedi sastanak s predstavnicima stranaka parlamentarne većine.

Tomislav Sokol: Dužnost je međunarodne zajednice spasiti Hrvate u BiH od političke likvidacije

Na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta koje se održava u Strasbourgu zastupnici su raspravljali o Izvješću o Bosni i Hercegovini. Sudjelujući u plenarnoj raspravi, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu doc. dr. sc. Tomislav Sokol kritizirao je međunarodnu zajednicu zbog situacije u Bosni i Hercegovini ali je i upozorio na to da Hrvatima u BiH prijeti politička likvidacija.

Hrvatska izgubila spor protiv MOL-a, morat će platiti milijune

Hrvatska je izgubila spor protiv MOL-a na Međunarodnom centru za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu (ICSID), javljaju hrvatski mediji.
MOL je krajem 2013. pokrenuo postupak te tužio hrvatsku vladu tvrdeći da nije ispoštovala obveze iz glavnog ugovora o plinskom poslovanju i dodataka.

Mogu li dvije žene postati članice Predsjedništva BiH?

Iznimno će biti zanimljiva utrka za vodeće pozicije u državi i entitetu na izborima ove godine. Posebice nakon što su se iz izborne utakmice za Predsjedništvo BiH sklonili čelnici vodeće hrvatske i srpske stranke, predsjednici HDZ-a BiH i HNS-a Dragan Čović te SNSD-a Milorad Dodik, dok je pak njihov bošnjački pandan Bakir Izetbegović iz SDA odlučio otići i izvagati se na izborima.

Hrvatska treba novi Ustav

S takozvanim "Božićnim Ustavom" usvojenim uoči velikosrpske agresije i s polupredsjedničkim sustavom u kojemu je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman imao široke ovlasti do 2000. godine Hrvatska je ostvarila u obrambenom Domovinskom ratu sve glavne ciljeve.