Član zagrebačkog HDZ-a, Ivan Ćelić, odaslao je poziv Jadranki Kosor za povratak u HDZ. Nije bitno što je ona odgovorila, već je bitno da se takav poziv nije mogao uputiti bez odobrenja određenih ljudi s više razine, a to su prije svega, Andrija Mikulić i njegov nadređeni – Vladimir Šeks. I ta je linija jasna, Šeks-Kosor-Mikulić očito čuvaju jedan drugome leđa.

Prisjetimo li se sada, da je Ivić Pašalić bio savjetnik predsjednika Tuđmana za unutarnju politiku, i da je upravo Pašalić “izbacio” (“lustrirao”) iz Predsjednikova ureda Gregurića, Valentića, Mesića, Šeksa, Manolića i ostale ostatke nekadašnjeg sustava, onda je razumljiv i lako shvatljiv najveći medijski progon u povijesti samostalne Hrvatske na jednu osobu, koji je uslijedio 2000. godine.

Ivu Sanadera su na vlast doveli Šeks i Glavaš osobno; Glavaš je priznao da je 300 glasova ukradeno Pašaliću predano u Sanaderovu korist, no Glavaš je uskoro shvatio što je učinio te taj grijeh otkupljuje i danas, star, bolestan, nepravomoćno osuđen i s raskoljenom strankom. S druge strane, Šeks se nikada nije odrekao Sanadera i Bjanke Matković, i kad se stanje zakompliciralo, savjetovao je Sanadera da dade ostavku i tu funkciju povjeri Jadranki Kosor, koja je završila Sanaderov posao i HDZ dovela na samo dno.

O potpori koju je Jadranka Kosor uživala sve je rečeno na unutarstranačkim izborima HDZ-a 2012. godine. Nakon svih tih godina spletkarenja i rada protiv vlastite stranke, Šeks i Kosor doživješe potpuni debakl.

Tomislav Karamarko je preuzeo stranku i iz pepela se uzdignuo feniks; izborne su se pobjede nizale jedna za drugom. Kad je postalo jasno da će Karamarko i HDZ preuzeti vlast, istovremeno se događaju dvije stvari: prvo, počinje neviđena medijska hajka na Karamarka radi “filoustaštva”, jer je “udbaš” i t.d. Tu je već trebalo prepoznati potpis iz 2000-ih kao za Pašalića, jer je Karamarko, između ostaloga, najavio lustraciju, no, bilo je pomoći izvana (ruski ministar Sergej Lavrov putem Radmanovizije) i svesrdne pomoći Vesne Pusić, Zorana Milanovića, Jože Manolića i ine jugoslavenske bande. Drugo, tada nastaje po deseti put “treći put”: MOST nezavisnih lista, samo što je za razliku od prijašnjih “trećih puteva” ovaj bio itekako uspješan, a danas je, kao što vidimo, značajan dio vlasti.

Usporedimo li sada način na koji su “pali” i Pašalić i Karamarko, opet je potpis isti: izmišljanje afera i sukoba interesa. U slučaju Karamarka je ključnu ulogu odigrala Dalija Orešković koja je “našla” sukob interesa Karamarku, ali Martini Dalić, ministrici gospodarstva čiji je suprug u upravno odboru INA-e ne uspijeva pronaći. Usporedimo li istupe i ponašanje Bulja, Grmoje, Petrova dok je Karamarko vodio HDZ, nalazimo da su bitno drukčiji glede istih stvari sad kad ga vodi Plenković, no i to ima svoje zašto te bi javnost trebala biti upoznata s tim. S tim u vezi, potrebno je kazati da Dalija Orešković snaha Slavena Letice, čovjeka koji je zdušno branio Špegelja i Boljkovca 1991. godine. Sjetimo se također da je prva hajka na Karamarka krenula kad je, kao ministar unutarnjih poslova, sproveo uhićenje Josipa Boljkovca.

Iz sadašnje perspektive, ispada da je MOST oformljen kako bi se onemogućio (ili bitno otežao) dolazak na vlast HDZ-a predvođenog Karamarkom. I kad je Karamarko odstupio, bitno su promijenili ploču (sjetimo se da onda Milijan Brkić zbog navodno plagirane diplome nije mogao postati ministar branitelja, no isti kriteriji nisu važili kad je postao potpredsjednik Sabora) – jedino što se promijenilo jest – predsjednik HDZ-a. Sjetimo se također, koliko je MOST ustrajavao na mjestu presjednika Sabora, ali nejasan je razlog zašto se tom zahtjevu Karamarko odupro, a Plenković nije.

Nadalje, Ivan Ćelić, koji je pozvao Jacu Kosor natrag, je tri godine mlađi od Petrova, iz Metkovića je i po struci također psihijatar. To može biti slučajnost u Zagrebu, ali u malome Metkoviću ne. No, postoji još jedna osoba, koja je bila na visokom položaju te sve povezuje, a pala je u zaborav odlaskom Sanadera i Kosor; radi se o bivšem predsjedniku Sabora Luki Bebiću, koji je, gle slučajnosti, iz okolice Metkovića, a da stvar bude bizarnija, ujdeno i kum Vladimira Šeksa. Luka Bebić je, tvrde dobro upućeni, idejni tvorac MOST-a, njihov glavni savjetnik, a bio je i ministar obrane vrlo kratko 1991. (zašto je bio kratko, možemo samo zamisliti).

Javna je tajna da su oduvijek postojala dva HDZ-a, jedan nereformiranih ostataka bivšeg sustava i spletkaroša, i drugi s iskrenim, čestitim domoljubima i rodoljubima. I sve je povezano i posloženo; kad Sanader i Jaca Kosor nisu uspijeli uništiti HDZ, kad ga je Karamarko počeo čistiti i oživljavati te pretvarati u ono što nikad nije postao, MOST je stvoren kao “korektiv”. I sad, kad je Vladimir Šeks opet najmoćnija osoba u HDZ-u, a Luka Bebić najmoćnija osoba u MOST-u, na vlasti zaista imamo ono što smo gledali u razdoblju od 2003. do 2011.

Politički zreo narod bi nešto iz toga naučio! A mi ...?

 

Mila Marušić