U četvrtak će, 26. siječnja 2017. godine, na Filozofskom fakultetu u Rijeci biti raspisan javni natječaj za otvaranje Instituta (katedre) za hrvatsku ili srpsku (?!) dijasporu i njegova rukovoditelja/predstojnika. To je samo po sebi nepotrebno i besmisleno, no ako za to postoji interes, i dekan, fakultetsko vijeće i rektor smatraju to nužnim, onda neka s tim nastave.

Ipak, zanimljivo je što je već odlučeno tko će biti primljen, a natječaj nije ni raspisan. O tome smo već izvještavali, a mlada “nada” (doktor marksizma) koja će sa stopostotnom sigurnošću (?!) dobiti posao je ni manje ni više nego Ozren Pupovac, sin poznatijeg nam Milorada.

Vođa hrvatskih Srbijanaca, naime, već više od godinu dana pokušava ubaciti svoga sina na Filozofski u Rijeci, no do sad mu nije polazilo za rukom. Za razliku od bivšeg ministra obrazovanja Predraga Šustara, koji je odbio poduprijeti taj čin, ispada da trenutni ministar Pavo Barišić o tom pitanju rezonira bitno drukčije.

>>

Naime, Barišić je, na Pupovčevu inicijativu, telefonskim putem zvao rektora riječkog Sveučilišta Peru Lučina i zahtijevao odgovor zašto to već nije sređeno. U međuvremenu je Pupovac senior, vidjevši da postoji otpor prema zapošljavanju njegova sina, osobno došao na Filozofski u Rijeci, porazgovarao s dekanicom istoimenog fakulteta Ines Srdoč Konestra, ali i s rektorom Lučinom i naposljetku je donesena odluka o spomenutom raspisivanju javnog natječaja koji ne će biti javan niti će se itko natjecati.

Također, zanimljivo je i vrijeme kad se ovo odvija; naime, u veljači se bira novi rektor riječkog Sveučilišta, a dosadašnji rektor Pero Lučin tu funkciju ne može obnašati treći put uzastopce. Bilo je prilično izvjesno da će Lučin stoga ući u utrku za gradonačelnika Rijeke, i ne bi mu bilo nakon 27 godina partijske pljačke teško srušiti Obersenela. Isto tako, riječka se Partija pobrinula (?!) da sveučilišni Senat u veljači kao novog rektora izabere Snježanu Prijić-Samardžija, suradnicu “Open society” na Sorosevom platnom popisu, feministicu i prvoborku za prava “različitih”, ali i osobu s jakim vezama prema Dejanu Joviću, prema nekima jednog od najutjecajnih Srba.

Zaista čudi što je Lučin, nakon što je tri puta odbio odobriti katedru Pupovcu junioru, doslovno na kraju mandata popustiti. Istovremeno, odlučio je ne ući u utrku za gradonačelnika. Možda su ga ucijenili činjenicom da njegova miljenica Hanka (preimenovala se u Hana) Mahmutefendić u akademskom svijetu prebrzo napreduje (u samo 5 godina od docenta do izv. profesora), što Lučinovu suprugu, sudeći prema kuloarskim tvrdnjama, ne će previše pogoditi jer su ionako rastavljeni od, kako se kaže, postelje i stola?

Dakle, zašto se nije čekalo da rektor postane Soroseva plaćenica i Jovićeva uzdanica Prijić-Samardžija, kad bi ona takvu odluku donijela bez da trepne?

Očito, Pupovcu senioru se iz nekog razloga žuri s uhjebljenjem svoga sina; doista, toliko mu se žuri da je digao na noge uzdrmanog ministra Pavu Barišića, pozvao u pomoć Dejana Jovića te osobno otišao “srediti sitauciju” u Rijeci.

Nije poznato jedino kad će Pupovčeva snaha, Vesna (Pisarović) Pupovac, dobiti jazz katedru na Filozofskom u Rijeci te hoće li se u njezinom slučaju uopće truditi s glupostima kao što su javni natječaji?

Pitanje je i kako će na to sve gledati predsjednik vlade Andrej Plenković, jer uplitanje ministra u javne natječaje, kao i javni natječaji za jednu osobu nisu baš u europskom duhu. Na koncu, čini se da Pupovčev SDSS ostvario ono što je htio MOST prije godinu dana – predvoditi veliku koaliciju HDZ-a i SDP-a…

 

L.C.