Hrvatski sabor zasjedanje je započeo minutom šutnje za žrtve holokausta, a predsjednik Sabora Božo Petrov pručio je kako ne smijemo dozvoliti da se ništa slično ikada više ponovi niti u jednom dijelu svijeta.


-Međunarodni dan sjećanja na na holokaust izaziva nadublje i najplemenitiije osjećaje u svih ljudi dobrih namjera, da se njihova patnja uvijek priznaje vrednuje i pamti kako bismo iz vlastitih srdaca iskorijenuli zlo koje može uzrokovati takve strašne tragedije - rekao je Petrov pozivajući na građene suživota nenasilja i mira.

Danas kad se Europa prisjeća pogroma u kojem su ubijeni milijuni, kazao je Petrov,bezuvjetno osuđujemo holokaust s vjerom da čovječanstvo više neće svjedočiti zločinu takvih razmjera.

-Danas se molimo i klanjamo pred svim žrtvama iz koncentracijskih logora i mjesta u kojima su stradali Židovi u Drugom svjetskom ratu i uzdamo se kako će nestati obožavanje rase i klase i svaka diskriminacija i da čovjek prepoznaje u drugima čovjeka. Neka njihova žrtva bude nadahnuće za buđenje onog najplemenitijeg u svakom biću - rekao je Petrov.

Zapitavši se tko snosi krivnju i odgovornost za zločin rekao je kako se mora obratiti pozornost na obrazovnu dimenziju kada je u pitanju ta problematika.

-Dosljedno promicanje istine o najcrnjim stranicama bliske prošlosti važno je radi sprečavanja čina genocida u budućnosti i njegovanje kulture mira - ustvrdio je Petrov.

>>

Nakon njegovog obraćanja Klub SDP-a je zatražio stanku zbog, kako su rekli, neprimjerenog odnosa vlade prema žrtvama holokausta. Stanku je potom zatražio i HNS po temi Europskog dana zaštite podataka.

 

M.M.